Nyheter

Kävlinge kommuns nya badhus

Arbetsliv- och fritidsnämnden fattade på onsdagen beslut om namn på Kävlinge kommuns nya badhus. Namnet – Harjagersbadet – har en stark geografisk och historisk koppling till kommunen.

Kävlinge kommun har beslutat att bygga ett nytt badhus i närheten av tågstationen i centrala Kävlinge. Badhuset byggs i tre våningar, med familjebad på de två övre våningarna och en friskvårdsavdelning med gym och gruppträning på entréplan.

I fjol bjöds alla kommuninvånare in till att lämna förslag på vad det nya badhuset ska heta. Omkring 150 förslag kom in, där olika varianter av Stationsbadet var mest återkommande. Stationsbad finns dock redan på olika platser i landet och andra, mer kommunspecifika namnförslag, har testats.

Vid onsdagens möte var frågan uppe i Arbetsliv- och fritidsnämnden, som då beslutade att döpa badhuset till Harjagersbadet.

Vi ville ha ett namn som är unikt för Kävlinge kommun. Harjagersbadet har en stark geografisk och historisk koppling till kommunen, säger Johan Ericsson, ordförande i Arbetsliv- och fritidsnämnden.

Harjager var namnet på den härad som bland annat innefattade nuvarande Kävlinge kommun och som fått sitt namn efter socknarna Stora Harrie och Lilla Harrie.

I oktober övertar KKB den fastighet där badhuset ska byggas och projektet är nu inne i bygglovsprocessen.

– Enligt planen kommer vi att kunna ta det första doppet i nya badhuset våren 2023, berättar Johan Ericsson.

Familjebad och gym i tre plan

Kävlinge kommuns nya badhus byggs i tre våningar, med familjebad på de två övre våningarna och en friskvårdsavdelning med gym och gruppträning på entréplan.

Badhuset får en stor 25-metersbassäng med tolv banor och tremeters hopptorn. Det kommer att finnas två mindre bassänger med höj- och sänkbart golv som kan anpassas för olika aktiviteter, som simundervisning och vattengymnastik. För de allra minsta kommuninvånarna kommer det att finnas ett litet badland – en grund bassäng med vattenaktiviteter. Den som gillar fart kommer att kunna kasta sig ut för vattenrutschbanan och den som vill ta det lite lugnare kan besöka relaxavdelningen på översta våningen.

Bild: Norconsult AB