Nyheter

Schneider Electric digitaliserar Perituskliniken i Lund

När Perituskliniken i Lund öppnar för klinisk verksamhet i september, blir det en av landets mest moderna och bäst utrustade specialistkliniker. Detta gäller även den teknik för digitalisering av byggnaden, som Schneider Electric har fått i uppdrag att installera. Styrsystem för värme, kyla, ventilation, energiuppföljning och larmövervakning av elanläggning och medicinska gaser säkerställer en optimal anläggning för både vårdpersonal och patienter.

Perituskliniken är en långsiktig satsning inom avancerad cancervård. När kliniken slår upp portarna för klinisk verksamhet i september 2020, innebär det en resursförstärkning och ett komplement till den offentliga sjukvården inom såväl diagnostik och behandling som forskning och utbildning.

Kliniken är placerad på Medicon Village i Lund, ett område designat för erfarenhetsutbyte och integration mellan forskning, innovation och företagande inom life science. Schneider Electric och Medicon Village har haft ett nära samarbete sedan Medicon Village grundades. Perituskliniken är den senaste i raden av byggnader på området som har fått uppkopplad fastighetsautomation för hantering av inomhusklimat, larmövervakning och energiuppföljning, samt smart rumsstyrning, med hjälp av lösningar från Schneider Electric.

– Operationssalarna på Perituskliniken ställer specifika krav på luftkvaliteten, andra rum ska fungera optimalt för återhämtning. Det är en trygghet att Schneider Electric med sin långa erfarenhet av vårdmiljöer ansvarar för att ge oss så bra förutsättningar som möjligt att utföra vår verksamhet, säger Åsa Dahm, vd på Perituskliniken.

System för värme, kyla, ventilation samt larmövervakning av elanläggning och medicinska gaser kopplas till EcoStruxureTM Building Operation – IoT-plattformen och det övergripande styrsystemet – där ansvariga kan följa upp energianvändningen och optimera inomhusklimatet i hela byggnaden. Den smarta rumsstyrningen i byggnaden baseras på Schneider Electrics lösning Connected Room Solution, som lanserades tidigare i år.

– Våra lösningar säkerställer bästa möjliga förutsättningar för den här typen av kritisk verksamhet och anläggning som kräver ett optimalt inomhusklimat för dem som vårdas, besöker och arbetar i byggnaden, säger Robert Flinth, säljdirektör Digital Energy på Schneider Electric.