Nyheter

I augusti 2021 står en ny ridsportsanläggning klar på Nyäng i Nyköping

Anläggningen är en stor investering från Nyköpings kommuns sida och kommer att vara dimensionerad för drygt 30 hästar som kommer att gå i lösdrift.

− Bakgrunden till att vi bygger en ny ridsportsanläggning är att det inte funnits någon ordentlig ridanläggning i kommunen sedan Nyköpings Ridsällskap gick i konkurs 2016. Det var ett hårt slag för hästsporten i Nyköping och många längtar nu efter en ny anläggning, säger Sofi Hamilton, projektledare för den nya ridsportsanläggningen på Nyköpings kommun.

Nyköpings nya ridsportanläggning kommer bland annat att bestå av ett ridhus, skötselstall, serviceutrymmen, omklädningsrum samt lokaler för teorilektioner och föreningsmöten. Här kommer det även att finnas ett enklare mottagningskök samt plats för ett café. För personer som behöver rehabilitering skapas en särskild avdelning. I anslutning till fastigheten anläggs en ridbana och flera hästhagar. Den nya ridsportsanläggningen byggs nära busshållplats och ett stenkast från motorvägsavfarten. Det kommer också att vara lätt att ta sig dit med cykel.

− Byggprojektet följer tidsplan hittills, stommen är rest och takplåten är lagd. Nu inleds arbetet med taktäckning och fasad så vi har tätt hus till årsskiftet. Markarbetet i det här projektet var ganska omfattande, vi har sprängt drygt 19 500 kubikmeter berg. Det är roligt att Nyköpings kommun investerar i en storskalig och modern anläggning för ridsport. Här finns dessutom ett genomgående miljötänk, exempelvis så kommer dagvattnet att samlas upp och användas till att bevattna ridbanan. Avdelningen för hästunderstödd rehab känns också som en positiv framtidssatsning, säger Sofi Hamilton.

Av: Annika Wihlborg

På Bilden: Nyköpings kommuns nya ridsportsanläggning blir en modern och lättillgänglig anläggning på Nyäng

Bild: Svalsta Byggkonsult