Nyheter

Stommontage och betongarbeten på Linköpings nya miljömärkta simhall

Sommaren 2022 står Linköpings nya simhall klar och planen är att den ska invigas under hösten samma år. Stadens nya simhall, som byggstartades sommaren 2019, är belägen vid Tinnerbäcksbadets södra strand. Målsättningen är att simhallen ska bli en mötesplats för alla Linköpingsbor med bland annat undervisningsbassäng, motionsbassäng och avdelningar för lek, träning och återhämtning.

Linköpings nya simhall ersätter stadens befintliga simhall, som stod klar 1965 och därmed förstås är i stort behov av modernisering. Linköpings kommun bedömde att det var mer kostnadseffektivt att bygga en ny simhall än att renovera stadens befintliga simhall.

Simhallen får en samlad yta på drygt 21 700 kvadratmeter. Här byggs bland annat en simbassäng med tävlingsmått samt åskådarläktare, vilket gör det möjligt att arrangera tävlingar i den nya simhallen. Halva femtiometersbassängen kan täckas, vilket frigör utrymme för en tillfällig läktare vid exempelvis vattenpolomatcher.

Mittpunkt i Linköpings nya stadsdel

I anslutning till den nya simhallen planeras en helt ny stadsdel inom Folkungavallen. Tanken är att simhallens arkitektoniska utformning ska bli en naturlig samlingsplats och samtidigt ange tonen för den nya stadsdelens gestaltning. Det är 3XN Arkitekter som står för simhallens arkitektoniska utformning. Deras bidrag vann den arkitekttävling som byggherren Lejonfastigheter utlyst.

Sedumtak, solceller och energieffektiv teknik

Den nya simhallen blir dubbelt så stor som Linköpings befintliga simhall och dimensioneras för 3200 besökare per dag. Hållbarhet står högt på dagordningen när den ny simhallen byggs. Linköpings nya simhall certifieras som miljöbyggnad av Sweden Green Building Council. Den förses bland annat med sedumtak, solceller och den senaste och mest energieffektiva tekniken.

Upplevelsebadet utrustas med två vattenrutschbanor, en vågbassäng, strömkanal och bubbelpooler.  I simhallen kommer det även att finnas en hoppbassäng som dessutom kan användas för undervattensrugby.  En trappa upp planeras för ett gym på drygt ettusen kvadratmeter med utrymme för såväl gruppträning som enskild träning. På taket kommer det att finnas en relaxavdelning med flera olika bastuteman, konferenslokaler samt en servering och en stor utomhusterrass.

Komplexa tekniska krav

–För tillfället pågår stommontage samt betongarbeten. De största utmaningarna i det här projektet är för vår del att det är ett storskaligt projekt där mycket ska samordnas och ske på en begränsad yta. Simhallar är dessutom generellt sett komplexa byggprojekt, vilket innebär att vi har många tekniska detaljer att ta hänsyn till under projektets gång. När vi gjuter bassängerna behöver vi exempelvis ta hänsyn till att några av dem ska utrustas med höj- och sänkbar botten och även uppfylla internationella tävlingskrav. Det ställer sammantaget krav på stor noggrannhet från vår sida, säger Stefan Karlsson, arbetschef på Serneke, som är projektets totalentreprenör.

Under hösten fortgår arbetet med stommontage, som beräknas pågå fram till årsskiftet. När betongarbetet är klart och såväl takstolar som yttertak, fasader och glaspartier är monterade och klara inleder Serneke de invändiga installationerna, vilket förmodligen blir senare under hösten.

FAKTA:

Tidplan: september 2019-augusti 2022

Byggherre: Lejonfastigheter

Totalentreprenör: Serneke

Text: Annika Wihlborg