Nyheter

Lyftspannet, brons hjärta, monteras på Hisingsbron

Idag börjar en historisk vecka vid byggnationen av Hisingsbron. Det är nu som lyftspannet, brons hjärta, ska monteras. Lyftspannet är den sista pusselbiten på den del av bron som går över älven, med den på plats länkas staden samman över älven.

Sedan lyftspannet kom på ett skepp från Sevilla i början av augusti har förberedelserna inför monteringen pågått för fullt. Den 750 ton tunga stålkonstruktionen har fått beläggning, temporära räcken och kontaktledningsstolpar. Under helgen roteras lyftspannet 90 grader på den stora Nordsjöpråmen, som nu ligger vid Gullbergsstrandskajen, och tidigt på måndag morgon kastar pråmen loss med hjälp av bogserbåtar och placeras mellan två av pylonerna i farleden. Innan måndagen är slut är planen att lyftspannet ska ha flyttats från pråmen till sitt slutliga läge i bron.

Resten av veckan fortsätter arbetet mellan tvärbalkarna och då ska lyftspannet hängas i temporära linor med hjälp av lindomkrafter och placeras i rätt läge mellan pylonerna. Delar av maskineriet kommer att installeras och gångbanebryggor monteras.

– Målsättningen är att hissa upp lyftspannet för första gången söndagen den 6 september. Det blir ett historiskt ögonblick och en milstolpe som vi har sett fram emot, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

Sedan följer omkring en månads arbete med montering av permanenta linor och installation och provkörning av maskineriet. Då kommer lyftspannet att vara i upphissat läge hela tiden.

Det finns gott om möjligheter även för allmänheten att vara med vid den här historiska händelsen.

– Bästa platsen för att följa arbetet med lyftspannet är uppe på Götaälvbron, vid Lilla Bommen eller från parkeringen längs med Gullbergs Strandgata, säger Susanne Wiberg.

Arbetet med lyftspannet innebär att farleden stängs av hela veckan.

Se filmerna från brobygget:

https://stadsutveckling.goteborg.se/projekt/hisingsbron/nyheter/brobyggarna-del-1-stalet-kommer/

Se visualiseringsfilmen över Hisingsbron och området runt omkring:

https://stadsutveckling.goteborg.se/projekt/hisingsbron/nyheter/folj-med-hisingsbron-in-i-framtiden/