Nyheter

Prins Gabriels rastplats i Säterdalens naturreservat invigt

Igår, den 27 augusti, invigdes Prins Gabriels rastplats i Säterdalens naturreservat. Rastplatsen i Säterdalen är en del av den dopgåva Hertigen av Dalarna mottog av dalfolket när han döptes 2017.

Dopgåvan består även av Prins Gabriels skidspår, ett skidspår för barn i Koppångens naturreservat i Orsa. Under dagen medverkade Deras Kungl. Högheter Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt Prins Gabriel.

Sällskapet välkomnades av landshövding Ylva Thörn, kommunalråd Mats Nilsson och kommundirektör Marita Skog, båda från Säters kommun.

– Det var väldigt roligt att få lämna över dopgåvan till Dalarnas hertig, Prins Gabriel. Både rastplatsen i Säterdalen och skidspåret i Koppången hoppas jag kommer att bli välbesökta utflyktsmål för både stora och små, säger landshövding Ylva Thörn.

Sällskapet promenerade mot Prins Gabriels rastplats på en tillgänglighetsanpassad led. Längs leden passerade de bland annat en fågelby med färgglada fågelholkar. Väl framme vid rastplatsen serverades en enklare lunch. Prins Gabriel och hans föräldrar fick måla fågelholkar som kommer sättas upp i fågelbyn tillsammans med de andra.

Bänk i älvdalskvartsit på Kärleksudden

En kort promenad från den nya rastplatsen ligger Kärleksudden. Där finns numera en bänk i röd älvdalskvartsit. Bänken är syskon till den bänk som står högst upp på Hykjeberget i Älvdalen och som ärdalfolkets förlovningspresent till Prins Gabriels föräldrar. Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Gabriel slog sig ner på bänken och matade änderna som håller till i sjön.

En dopgåva i två delar – Prins Gabriels rastplats och Prins Gabriels skidspår

Prins Gabriels rastplats i Säterdalens naturreservat och Prins Gabriels skidspår i Koppångens naturreservat är fina utflyktsmål för både stora och små besökare. Rastplatsen i Säterdalen når man via en tillgänglighetsanpassad led som börjar vid bron som ligger vid parkens fäbod och väl framme kan man slå sig ner, äta matsäck och grilla. I Koppångens naturreservat kommer det varje år gå att åka i ett härligt, lagom långt, skidspår för barn.