Nyheter

Webinarium: Hur kan samhällsbyggnadssektorn kan ställa om för att framtidssäkra branschen?

Den 27 augusti är det dags för det andra webinariet i Nordic ConTech:s serie om hur samhällsbyggnadssektorn kan ställa om för att framtidssäkra branschen under den pågående Coronapandemin.

Branschinitiativet Nordic ConTech samlar representanter från Svensk Byggtjänst, Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden 2030. Tillsammans driver de frågan om hur den digitala utvecklingen i branschen ska kunna fortgå trots de begränsningar som Coronapandemin medfört.

Temat för webinariet den 27 augusti är hur den digitala utvecklingen påverkar yrkesrollerna i branschen och hur väl rustade man är inför de nya kompetensbehoven.

– Samhällsbyggnadssektorn ligger långt efter andra branscher vad gäller digitaliseringsarbetet. En stor utmaning för branschen handlar om hur man kan kompetensutveckla befintlig personal samt attrahera ny kompetens. Där finns mycket att lära från andra branscher, säger Fredrik Bauer, programledare för Nordic ConTech Talks.

Under webinariet medverkar:

Erik Herngren, Senior Partner Kairos Future, Jenny Sörby, kommunikationschef Myndigheten för yrkeshögskolan, Sara Öhrvall, Chief Digital, Customer Experience and Communications Officer, Anna Wenner, HR-direktör Skanska Sverige, Tobias Andersson, koncernchef SVEAB, Térèse Kuldkepp, energi- och hållbarhetsstrateg, Incoord och Petter Bengtsson, CEO, ZynkaBIM.

När: 27 augusti kl 13.00-14.00

Anmälan: Länk

Program:

Utblick mot en osäker och digital omvärld
Mycket är osäkert om framtiden, inte minst efter Coronapandemins inverkan på vårt samhälle. Vilka utmaningar kan vi vänta oss nu inom samhällsbyggnadssektorn med tanke digitaliseringens utveckling och allt fler AI-lösningar? Vilka kompetenser krävs för att lyckas och hur står vi oss i den tilltagande globala jakten på talanger?

Talare: Erik Herngren, Senior Partner Kairos Future

Vilka kompetenser behövs och vad utbildar vi till i Sverige?
Myndigheten för yrkeshögskolan bedömer löpande arbetslivets behov av kompetens och bjuder här på en aktuell nulägesbild över vad som är aktuellt just nu och den närmaste tiden.

Talare: Jenny Sörby, kommunikationschef Myndigheten för yrkeshögskolan

Hur hanterar finansbranschen sina nya yrkesroller?
Hur lyckas andra branscher och vad kan vi i samhällsbyggnadssektorn lära av deras arbete? Digitalisering och AI har förändrat finansbranschens arbetssätt och medarbetares uppgifter. Du får del av hur SEB tacklar dessa utmaningar och hur branschen arbetar med kompetensutveckling och kompetensförsörjning med hänsyn till den ökade takten av digitalisering.

Sara Öhrvall, Chief Digital, Customer Experience and Communications Officer

Krav och möjligheter för nya yrkesroller när samhällsbyggandet blir digitalt
Panelsamtal med:
Anna Wenner, Skanska Sverige
Tobias Andersson, SVEAB
Térèse Kuldkepp, Incoord
Petter Bengtsson, ZynkaBIM

Nordic ConTech är en plattform för innovativ utveckling i samhällsbyggnadssektorn. Bakom konceptet står Svensk Byggtjänst med projektet Bygg 4.0 och Nordbygg som partners. Inom ramen för Nordic ConTech Talks tillkommer de strategiska innovationsprogrammen Smart Built Environment och Infra Sweden 2030 tillsammans med branschorganisationerna Byggföretagen och Installatörsföretagen som parter.