Nyheter

Äntligen – Anrika Astoriahuset på Nybrogatan i Stockholm är klart

På ett av Stockholms mest välkända stråk har Humlegården uppfört en ny kontorsfastighet. Nybrogatan 17 erbjuder mötesplatser och kontor i förstklassig miljö.

I direkt anslutning ligger det nu restaurerade Astoriahuset, där stjärnkrögaren Björn Frantzén etablerar ett brasseri. Mötet mellan modern arkitektur och omsorgsfullt renoverat 1870-tal gör platsen unik.

Fastigheten uppfördes ursprungligen som bostadshus år 1873-74, i projektet återställer vi kontor till bostäder med planlösningar utformade efter de ursprungliga rumsstrukturerna och med hänsyn taget till de kulturhistoriska värdena.

Ett gediget byggnadsantikvariskt arbete har bedrivits, där kakelugnar, snickerier, stuckaturer och andra tidstypiska detaljer renoverats varsamt och återanvänts i så stor utsträckning som möjligt. Fasaden har även återfått sina ursprungliga kulörer.

Den välkända Astoriabiografens entré och foajé har genomgått en omfattande restaurering och återställts till sitt ursprungligt skick.

Här återfinner man vacker stucco lustro, karosseripanel, golv i kolmårdsmarmor, den vackra skulpturen ”Fjällbäcken” och en monumental målning i abstrakt stil av konstnären Olle Hagdahl.

Den välkända baldakinen som markerar entrén har även den restaurerats. I fastighetens entréplan etableras en restaurang och ett några butiker.

Den gamla biografens foajé kommer att fungera som entré från Nybrogatan för de kommersiella lokalerna och blir därmed tillgänglig för allmänheten igen.