Nyheter

Macallan Distillery i Skottland bedriver sin verksamhet under ett fantastiskt böljande trätak

Macallan Distillery and Visitor Experience i Craigellachie i Speyside i Skottland är en storslagen syn. Fem ängsbeklädda kullar döljer det böljande taket på destilleriet. Den moderna byggnaden kombinerar ett trätak med glas och stål. Snabb, lätt och grön Kerto LVL (laminated veneer lumber) användes som en del av det prefabricerade taket.

Byggnaden har ett besöksupplevelsecentrum, tre destillerier och ett mäskhus med ett gemensamt tak och en glaserad vägg. Det här är enligt Macallan Distillerys önskemål, som är ett högklassigt varumärke vars produktion av single malt whisky inleddes 1824. Målet var en modern byggnad som hyllar faser, autenticitet och ärlighet.

– Entusiaster kan se hur whisky produceras, eftersom maskinerna går att se från det glaserade besökarupplevelseområdet. Arkitekturen gör de vackra destillationskärlen i koppar till något extra, säger Toby Jeavons, projektets arkitekt på Rogers Stirk Harbour + Partners, den välrenommerad internationella arkitekturbyrån som ligger bakom byggnaden.

Naturmaterialen förstärker detta.

– Vi ville vara ärliga med materialen istället för att dölja takstrukturen med ett innertak, fortsätter Jeavons.

Prefabricerad takstruktur

Taket har en våffellik form i trä som bärs upp av en stålstruktur. Trädelarna tillverkades på Wiehag-fabriken i Österrike. Limträbalkarna har Kerto LVL som sidostycken på båda sidorna och triangelformade Kerto LVL-skivor som har använts som takskivor.

Kerto LVL är ett mycket bra förädlat trämaterial, eftersom du kan lita på måtten, säger Johannes Rebhahn, Sales Director International Timber Projects på Wiehag, som ansvarade för takkonstruktionen.

Byggandet av Macallan Distillery and Visitor Experience tog bara sex månader. Det var en noggrant samordnad insats eftersom taket innehåller cirka 3 600 balkar och 2 500 takskivor.

– Generellt är prefabricering bra för att spara byggtid. När prefabricering som sågning gjorts i fabriken och förankringar har konstruerats för att vara enkla – desto enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt blir livet på byggarbetsplatsen, fortsätter Rebhahn.

Läs mer om:

byggandet av Macallan Distrillerys trätak.

Se en Talking Wood-video med DI Johannes Rebhahn från Wiehag där han beskriver fördelarna med konstruktion med förädlat trä.