Nyheter

Alnovas färgsprakande balkonger ger liv åt Ängshusens flerbostadshus utanför Göteborg

Vid Delsjöns naturområde utanför Göteborg har KUB Arkitekter i samarbete med NCC skapat Ängshusen, som består utav två flerbostadshus och fyra radhus. Det som drar blickarna till sig är de färgsprakande balkongerna från balkongsystemföretaget Alnova som pryds av löv och som ger hela byggnaden ett konstnärligt lyft.

– Utsmyckningen på Ängshusen i Göteborg är ett väldigt lyckat exempel på där det konstnärliga i designen framhäver arkitekturen och skapar liv och en ännu mer intressant helhet, säger Karl Axel Johannesson, arkitekt på KUB Arkitekter.

Ett nedtonat hus kan få ett starkare uttryck

Idén resulterade i ett balkongglas från Alnova som är tätt längst ner och ljusare högst upp. Utöver estetiska fördelar bidrar det även till att skapa mindre insyn utifrån.

En annan stor fördel är att det skapar ett större ljusinflöde.

Glaset är laminerat av säkerhetsskäl och fotografierna på löven är tryckta på en film som har limmats ihop mellan två glas. Det ger en god hållbarhet då motivet inte kan repas.

– För vår del var det ganska ovanligt, och därför väldigt roligt, att få arbeta med ett så tydligt motiv som löv. I den kreativa processen blev det uppenbart hur mycket denna typ av utsmyckning kan påverka helhetsintrycket av ett hus. Det mörka tegelhuset fick ett härligt färglyft, vilket är ett konkret exempel på hur man kan ge ett nedtonat hus ett starkare uttryck. På samma sätt behöver ett redan uttrycksfullt hus inte lika mycket hjälp i detaljerna. Vi har fått väldigt fin respons från de boende som uppskattar designen, avslutar Karl Axel Johannesson.

Alnova Balkongsystem startade sin verksamhet i Gamla Sockerbruket i Göteborg redan år 1979. Idag är man 60 anställda som arbetar i en högt digitaliserad process från ritandet till en toppmodern maskinpark i produktion.