Nyheter

Byggstart för Lyckos: Nybyggnadsområdet Fyllinge i Halmstad

Lyckos kommer att uppföra två bostadskvarter i nybyggnadsområdet Fyllinge i Halmstad. Nu startar byggandet av den första etappen, 15 radhus i två plan.

Företaget Lyckos utvecklar designade och inspirerande bostäder för människor med vanliga inkomster. Genom att erbjuda några få bostadstyper kan produktionen effektiviseras så att boendekostnaderna hålls nere.

– Vi vill bredda utbudet av nybyggda bostäder som en majoritet kan efterfråga, berättar Anders Larsson, vd på Lyckos. Vi har utvecklat både radhus och flerbostadshus, och i Fyllinge erbjuder vi bådadera. Genom att skapa variation i bostadsområdena och planera utomhusmiljöerna väl kan den fysiska planeringen samtidigt bidra till social hållbarhet. Med gemensamma mötesplatser för spontana möten kan de boende lära känna varandra och umgås på ett enkelt sätt.

Radhusen byggs i två plan, är 118 kvadratmeter stora och har fem rum och kök. De kostar från 2 095 000 kronor, får en månadskostnad på 5 802 kronor, vilket ger en ungefärlig boendekostnad på 9 500 kronor exklusive amortering. Bostäderna kommer att stå inflyttningsklara i slutet av nästa år.

I samma område planerar Lyckos för 21 lägenheter, från ett till tre rum och kök. De blir 35-67 kvadratmeter stora. Försäljningen startade i november och intresset har varit högt. Nu återstår bara en lägenhet till försäljning. Byggstarten för lägenheterna planeras till september.

Husen är Svanenmärkta, d v s genererar mindre miljöpåverkan, är mer hälsosamma att bo i och har låg vatten- och energiförbrukning.

– Eftersom vi tillbringar i genomsnitt 90 % av tiden i olika inomhusmiljöer så är miljömärkningen viktig, säger Anders Larsson. Forskning har visat att de byggmaterial som väljs till miljövänliga hus alstrar lägre halter av kemiska partiklar i inomhusluften.

Nya bostäder från Lyckos planeras även i Södra Sandby, Kävlinge, Häljarp, Svarte, Kristianstad, Simrishamn och Kalmar.