Nyheter

Eskilstuna Kommunfastigheter säljer fastigheter

Utifrån ägardirektiv för 2020 beslutade Eskilstuna Kommunfastigheter i oktober 2019 att sälja 577 lägenheter samt en skola. Man har nu tecknat avtal med två köpare.

Innan försäljningen kan slutföras krävs det även beslut i Eskilstuna Kommunföretag AB, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Om allt går som planerat så räknar vi med att de nya ägarna kan ta över fastigheterna i november 2020.

– Vi är glada att vi har två köpare som vill vara med och utveckla Eskilstuna och Torshälla. Genom försäljningen bidrar vi till att stärka kommunens ekonomi samtidigt som det ger oss möjlighet att fortsätta bygga nya bostäder och modernisera våra befintliga fastigheter, säger Bertil Andersson, styrelseordförande i Eskilstuna Kommunfastigheter AB.

Heimstaden köper Odlarskolan och fastigheter med 559 lägenheter i Viptorp och Skogsängen. Heimstaden är ett av Nordens största bostadsfastighetsbolag och etablerar sig nu även i Eskilstuna.

– Vi är glada och stolta över förtroendet att få förvärva fastigheter och bostäder i Eskilstuna av det kommunala fastighetsbolaget, Kommunfastighet. Vi har under en längre tid varit intresserade av att etablera oss i Eskilstuna. Eskilstuna är en av Mälardalens intressantaste kommuner med en stark framtida tillväxt, en tillväxt vi ser fram emot att vara med och förstärka. Heimstaden kommer nu bygga upp en lokal förvaltningsorganisation och ta hand om såväl fastigheter som boende med egen personal. Framåt ser vi stora möjligheter att investera mer i Eskilstuna och kunna bidra med nyproduktion av hyresrätter. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Eskilstuna kommun, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Fastigheter

Köpeskilling

Samariten 13, Odlarskolan

186 miljoner kronor

Skrinnarvägen 1-21, Viptorp (428 lägenheter)

Skogsängsgatan 18-24, Skogsängen (131 lägenheter)

609 miljoner kronor

Ringugnen AB köper två fastigheter i Torshälla med totalt 18 lägenheter. Ringugnen har sedan tidigare 240 lägenheter i Torshälla och förvaltar totalt cirka 300 lägenheter i Torshälla och Strängnäs.

– Vi vill fortsätta växa i Torshälla då vi tror att Torshälla med sitt fina läge i Mälardalen kommer att ha en fortsatt positiv utveckling framöver. Vi har även en bra förvaltningsorganisation på plats vilket underlättar för både hyresgästerna och oss, säger Albert Wicksén, Ringugnen AB.

Fastigheter

Köpeskilling

Trädgårdsgatan 5, Torshälla (10 lägenheter)

Trädgårdsgatan 4, Torshälla (8 lägenheter)

9,7 miljoner kronor

Catella AB har varit säljarens rådgivare under fastighetsaffären.

Foto: Eskilstuna Kommunfastigheter AB

PÅ bilden: Trädgårdsgatan 4, Torshälla