Nyheter

Havet som granne när nytt bostadsområde växer fram i Beddingestrand

Utmed kusten i Trelleborgs kommun ligger den lugna byn vid stranden, Beddingestrand. Den lilla orten karaktäriseras av sin närhet till havet, och havet är precis vad invånarna i det nya bostadsområdet på Murkelvägen får som granne. BRF Beddinge Ängar inkluderar 28 bostadsrätter uppdelat på 14 parhus och till husen har Xella levererat flera av sina lösningar i kalksandsten och lättbetong, för att optimera arbetstiden och smidiggöra byggprocessen.

En kilometer från Smygehus Havsbad, 500 meter från närmaste strand och 300 meter från en stor golfbana. Här hittar man Murkelvägen i Beddingestrand, där ett nytt bostadsområde just nu växer fram. Under hösten 2018 påbörjades etapp 1 i byggprojektet, vilket innefattade uppbyggandet av sju enplanshus. Nu är Stenhus Nordic i full gång med att bygga de resterande parhusen, nämligen sju 1,5-planshus.

Till husen har Xella, en av världens ledande leverantörer av effektiva och hållbara byggsystem, levererat flera av sina lösningar i kalksandsten och lättbetong, så som innerväggar, ytterväggar, solida balkar samt u-balkar.

Vackra hem i vacker omgivning

Beddingestrand är känt för sitt havsnära läge, sin natur och sin tysta och rofyllda miljö. Därför är det heller ingen överraskning att många äldre har valt att bosätta sig i byn. Med det i åtanke valde man därför att bygga parhus i området vid Murkelvägen, istället för villor. Varje lägenhet har en boyta på 96 kvadratmeter och genom hela processen har fokuset varit: bra produkter och material – när det gäller allt från väggar till vitvaror. Bojan Lengajic, säljansvarig hos Stenhus Nordic, berättar:

– Vi har försökt att dra ner månadskostnaderna för de som ska bo där, vilket vi bland annat har gjort genom att bygga i kostnadseffektiva material och genom att låta ovanvåningarna på 1,5-planshusen vara oinredda. Men med det sagt så har vi absolut inte snålat med materialvalen. Husen är välbyggda och snyggt inredda med moderna kök och badrum, fina trägolv och rostfria vitvaror.

Han fortsätter:

– Att vi valde att bygga i lättbetong med Xella som leverantör grundar sig i att deras byggtekniska lösningar fungerar oerhört bra, särskilt de prefabricerade balkarna. De är längre än vad man annars kan hitta på marknaden och det sparar värdefull arbetstid. Vi valde tidigt i planeringen att köra på lättbetong, detta för att spara både tid och pengar utan att kompromissa med stabiliteten. Vi har dessutom byggt andra hus med lösningar från Xella, så vi vet hur det är att jobba med dem. Valet var därför inte så svårt.

En unik lösning

Utöver ytterväggar i lättbetong har Xella levererat en lägenhetsskiljande brandinnervägg av Silka kalksandsten. Dessutom har husen rustats med U-balkar, något som Xella är unika på marknaden med. Detta, i kombination med prefabricerade, solida balkar gör att man lätt kan förenkla byggprocessen och optimera byggtiden då man får en hellång balk istället för lösa block. Mariann Sjöstrand, försäljningsansvarig för Xella Region Syd, avslutar:

– Tack vare ett mycket gott samarbete med Stenhus Nordic har vi lyckats få fram 14 hus som alla möter kraven på hållbarhet, styrka och stabilitet. Dessutom har man kunnat hålla ner både tidskostnad och pris. Hittills är vi nöjda med resultatet, och det ska bli kul att se området när det står klart.

I september i år förväntas Murkelvägen stå redo för de sista boende att flytta in i sina nya lägenheter, så att de äntligen kan börja njuta av närheten till havet.