Nyheter

Årets skol- och förskolebyggnad i Stockholm

Vinnaren av Årets skol- och förskolebyggnad 2020: Bobergsskolan i Stockholm, som vann över tre andra skolor nominerade till utmärkelsen. Juryn lovordade bland annat projektet för en fin balans mellan det historiska och det moderna, med en spännande, rik och mångfaldig värld av olika utrymmen och inspirerande detaljer.

En offentlig omröstning slog till slut fast att Bobergsskolan förtjänade att ta hem titeln. Stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) beskriver skolan som ett verkligt kraftprov och bevis på vad gott samarbete kan ge.

Runt om i landet pågår flera spännande nybyggnationer och renoveringar och med utnämningen ”Årets skol- och förskolebyggnad 2020” vill Nohrcon uppmärksamma de som har gjort ett fantastiskt bra jobb, så att de kan inspirera andra. Utnämningen är också upptakt till den årliga temaveckan om framtidens skolor och inlärningsmiljöer, 14 – 15 september.

 JURYNS MOTIVERING AV BOBERGSSKOLAN:

”Med en fin balans mellan det historiska och det moderna hittar du Bobergsskolan. Byggnaden bygger på det traditionella långhuset men förvandlar detta till en spännande, rik och mångfaldig värld av olika utrymmen och inspirerande detaljer.”

”Karaktär är kanske ett ord som sammanfattar huset, tydlig identitet både exteriört och interiört. Enkel grundstruktur som upplevs som levande tack vare fint hanterade material och en blandning av gammalt och nytt som skapar variation.”

”Arkitektur landar framgångsrikt mellan den informella och självsäkra detaljrikedomen – inspirerande för alla.”

– Hedrande och glädjande att just Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden prisas. Det är ett unikt område där hundraårig industriarkitektur varsamt förenats med moderna byggnader för att skapa bästa möjliga miljöer för dagens stockholmare. Ett verkligt kraftprov och bevis på vad gott samarbete kan ge, kommenterar Joakim Larsson (M), Stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad utnämningen.

– Det är verkligen en unik byggnad och ett bevis på SISAB:s höga ambition att erbjuda våra unga stockholmare bästa möjliga utbildningsmiljöer. Vi är väldigt tacksamma för priset och uppmärksamheten, säger Claes Magnuss, VD för SISAB

– Bobergsskolan har varit ett utmanande projekt, på en liten och komplicerad tomt i Ferdinand Bobergs gasverk. Vi har velat skapa en skolbyggnad i harmoni med sin omgivning, som stödjer lärande och trygghet, men också har en rik arkitektur, med starka upplevelser av rum, material och färger. Vi tror att en väl gestaltad skolmiljö skapar trivsel och glädje hos både elever och personal. Att Bobergsskolan får motta priset som Årets skolbyggnad gör oss oerhört glada då det kan betyda att vi lyckats, säger, Anna Areskough, ansvarig arkitekt SAR/MSA på Max Arkitekter.