Nyheter

Modexagruppen: ”Det går att underhålla bostadshus utan att priset är människorna som bor i dem”

Torgny Hellberg , CEO Modexagruppen,  du vill prata mer om social hållbarhet i bostadsfrågorna, varför?

– Många bostadsbolag har svårt att få ihop kalkylen. Renoveringsbehovet är stort, kostnaderna ännu större och hyresgästerna ligger redan på gränsen av sin betalningsförmåga. Det är en tickande bomb. Om vi inte väljer förnuftiga lösningar nu, så kommer många att kastas ut i hemlöshet eller bidragsberoende. Det är ju egentligen bara renoveringskostnaden som går att påverka. 

Därför måste vi lyfta den frågan nu.

Men går det ens att renovera hållbart, är det inte typ ”en naturlag” att priserna går upp?

– Det är mycket som går att effektivisera och förbättra i renoveringsbranschen. Vi bevisar det i fler än 12 000 lägenheter varje år. Problemet är snarare att det saknas incitament . Modexa har betydligt högre produktivitet än branschstandard , men vi är också motiverade. Som specialister på att renovera med kvarboende drivs vi av att hela tiden minska ”störningstiden” inne i lägenheterna. Ju mer vi kan tillverka i förväg och ju bättre vi kan planera och informera, desto mindre stör vi de boende.

Så hur bidrar Modexa till en positiv social spiral?

-Vi har ju redan bevisat att det går att renovera kök mer effektivt. I höst lanserar vi Modexagruppens totala koncept för varsam renovering av bostadsområden . Det innebär att vi också gör förstudier med avstamp i hyresgästernas verklighet, att vi hjälper våra kunder att ta fram mer hållbara underhållsstrategier och att vi har en stabil lösning för bad- och stamrenovering med kvarboende hyresgäster. 

Dessutom har vi startat Modexa Akademin, där arbetslösa blir fullfjädrade montörer. Sen har vi ett samarbete med BRIS där vi satsar närmare en halv miljon kronor över tre år. Klimatet i bostadsområdena har blivit ännu lite tuffare nu, och det känns naturligt att hjälpa till där vi verkar.

Men den riktigt stora utmaningen ligger i att få landets bostads­förvaltare att tänka kvarboende, varsamhet och hållbarhet.

Finner vi varandra här, ja då gör vi skillnad på riktigt.