Nyheter

Fler bostadsaffärer trots osäkert läge

Villapriserna steg med 1 procent i april och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent under samma period.

En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu 2,5 miljoner kronor eller 37 810 kronor per kvadratmeter. Totalt såldes det 4 procent fler bostäder i april jämfört med samma månad förra året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– I storstäderna har bostadsmarknaden dämpats något av coronaviruset samtidigt som många kommuner inte påverkats alls. Antalet bostadsaffärer är klart högre än förra året, även om läget kan upplevas som osäkert, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Stor-Göteborg steg villapriserna med 1 procent den senaste månaden, medan de i Stor-Stockholm och Stor-Malmö förblev oförändrade. I riket som helhet visar priserna en ökning med 1 procent i april. På helårsbasis har villapriserna ökat med 5 procent.

– Bostadsmarknaden har än så länge visat sig motståndskraftig mot corona. Framåt är tidsaspekten en nyckelfaktor – hur utdragen smittspridningen blir påverkar samhällsekonomin och därmed bostadsmarknaden. Låga räntor och bostadsbrist talar för en stabil efterfrågan medan ökande arbetslöshet kan göra marknaden mer avvaktande, säger Marcus Svanberg.

I centrala Malmö och Stor-Malmö sjönk bostadsrättspriserna mest den gångna månaden – ned 2 procent. Centrala Stockholm, Stor-Stockholm och Stor-Göteborg visar på en minskning med 1 procent medan priserna förblev oförändrade i centrala Göteborg. I riket sjönk bostadsrättspriserna med 1 procent i april och på helårsbasis visar priserna en ökning med 7 procent.

Det såldes fler bostäder i Sverige under april 2020 jämfört med april 2019. Störst var ökningen bland villor och totalt genomfördes 4 procent fler bostadsaffärer under april i år.

Bostadspriser i övriga landet

Det senaste året har villapriserna stigit i samtliga län utom Dalarna, som visar en nedgång med 1 procent. Mest har villapriserna ökat på Gotland – upp 10 procent. Bostadsrättspriserna har ökat mest i Jämtlands län med en uppgång på 11 procent. På Gotland har bostadsrättspriserna backat med 3 procent under året, vilket är mest i landet.

Bild av Anna Persson