Nyheter

Virtuell visning av SKB:s hyresrätter i Rosendal i Uppsala

SKB bygger 122 lägenheter i den nya miljösmarta stadsdelen Rosendal. Bygget är i full gång och lägenheterna beräknas stå klara för inflyttning i augusti nästa år. Redan nu kan den som är intresserad gå på 3D-visning hemifrån.

Kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt och en ny upplåtelseform i Uppsala.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda våra kooperativa hyresrätter även i Uppsala. Vår strategi är att bygga lägenheter med max en timmes pendlingsavstånd från Stockholms city. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vårt boende i ett växande Uppsala som också lockar allt fler stockholmare, säger Eva Nordström, vd på SKB.

SKBs kvarteret Docenten blir färdigbyggt nästa år men redan nu kan intresserade gå på lägenhetsvisning, fast hemifrån. På SKBs hemsida ges en upplevelse av hur en typlägenhet kommer att se ut.

Ytterligare 500 lägenheter

Kvarteret Docenten är de första 122 kooperativa hyresrätterna som SKB bygger i Uppsala. Avsiktsförklaringen, som tecknats mellan Uppsala kommun och SKB, innebär att det ska byggas ytterligare omkring 500 lägenheter i kommunen de närmaste tio åren.

Hållbart sätt att leva och bo

Den framväxande och miljösmarta stadsdelen Rosendal, ett par kilometer söder om stadskärnan, erbjuder en kombination av stadsliv och grönskande områden där även kvarteret Docenten tar en tydlig miljöhänsyn.

– Vi bygger en fastighet med stort fokus på variation, gemenskap och ett hållbart sätt att leva och bo. Den är utformad för ett minimalt behov av energi och återvinner till och med energi ur vattnet som kommer från badrum och kök. Takytorna är gröna genom sedumplantering. På taken finns även en solcellsanläggning som genererar el till fastigheten, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Det är inte bara kvarteret Docenten som har fokus på hållbarhet. Hela SKBs upplåtelseform är hållbar.

– För oss på SKB har hållbarhet varit en naturlig del sedan vår förening bildades för över hundra år sedan. Under de åren har vi aldrig sålt en enda fastighet. Det vi bygger förvaltar vi för evigt, vilket betyder att vi alltid tänker långsiktigt ur ett klimat- och miljöperspektiv. Den kooperativa hyresrätten är både en socialt och ekonomiskt hållbar boendeform som bygger på medlemsengagemang och där överskottet återinvesteras för att utveckla verksamheten, säger Eva Nordström.