Nyheter

71 000 bostäder i kartläggning: Här finns Sveriges mest energisnåla hushåll

De senaste åren har präglats av ny teknik som möjliggör en mer energieffektivvardag. Men hur väl svenskar ransonerar elen hemma varierar kraftigt mellan olika kommuner.

Greenelys nya kartläggning av villor, radhus och fritidshus visar att Sorseleborna är bäst i Sverige när det kommer till att hålla ner elanvändningen. Där använder hushållen 9 507 kWh i genomsnitt per år. Högst upp på listan över var mest el brukas hamnar däremot Ydre med hela 153 procent mer el per hushåll än i Sorsele.

I Greenelys app kan konsumenter mäta och därmed optimera sin elförbrukning, dels i syfte att sänka elkostnaderna men även för att hålla nere hushållets klimatavtryck. Av Greenelys drygt 130 000 användare bor 71 817 i villor, radhus eller fritidshus där villahushåll utgör en stor majoritet. Bland dessa tiotusentals hushåll skiljer sig elförbrukningen markant där vissa använder mer än dubbelt så mycket som andra.

Sorsele i Västerbottens län är Sveriges mest energisnåla kommun sett till hushållens genomsnittliga elanvändning, tätt följt av Borgholm. I dessa kommuner understiger elanvändningen 10 000 kWh per år – de brukar därmed hälften så mycket energi som hushållen i Stockholmskommunerna Danderyd och Lidingö. Högst elanvändning har östgötakommunen Ydre. Där ligger genomsnittet på drygt 24 000 kWh per år, vilket är så mycket som 153 procent mer än i energisnåla Sorsele.

– Ett första steg i att minska sin elanvändning är att bli medveten om hur det ser ut i dagsläget. Många tar elen för given och reflekterar inte över hur mycket man använder. Det arbetar vi hårt för att förändra genom att förse svenskarna med en kostnadsfri tjänst som ger total insyn i elanvändningen. I Greenely kan du se användningen för varje timme och hur din konsumtion står sig jämfört med andra hushåll i landet. Många av våra användare har använt statistiken för att lyckas minska sin elanvändning avsevärt, vilket är bra för både klimatet och plånboken, säger Tanmoy Bari, VD på Greenely.

Sveriges mest energisnåla kommuner:

1. Sorsele

2. Borgholm

3. Örkelljunga

4. Mönsterås

5. Torsås

Sveriges mest energislösande kommuner:

1. Ydre

2. Danderyd

3. Tranås

4. Lidingö

5. Kiruna