Nyheter

Utforska Sverige med Minecraft

Nu gör Lantmäteriet det möjligt för ännu fler att utforska och bygga sin egen spelbara värld i Sverige genom Minecraft.

Lagom till sommaren har Lantmäteriet återigen släppt Minecraft-kartor för landets alla kommuner. Den här gången gör vi det i två versioner; för Java och Windows 10.

Det gör att kartinformationen nu fungerar på fler olika plattformar i såväl datorn, mobilen, surfplattan som spelkonsollen.

– Vi har fått så mycket uppskattning från skolor, kommuner och andra sedan vi släppte våra kartdata till Minecraft första gången. Nu hoppas vi nå fler som upptäcker möjligheten att använda geografisk information, säger Bobo Tideström som är verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

Utforska Sverige

Efter att Lantmäteriets Minecraft-satsning lanserades vid årsskiftet 2015/2016 så har kartinformationen använts av såväl skolor i geografiundervisningen, som av kommuner i stadsplanering. Många har också upptäckt nöjet av att kunna skapa sin egen virtuella och spelbara värld någonstans i Sverige.

Och varför inte redan nu planera sommarens semester genom att utforska Sverige i Minecraft? I rådande läge är det förmodligen många som övergett tankarna på en utlandstripp till förmån för en sommar i Sverige, en ”svemester”. Förbered genom att besöka resmålet i Minecraft, uppmanar Bobo Tideström.

– I tider då vi inte kan göra så mycket annat än att vara i hemmet eller ute i naturen så vill vi uppmuntra till båda delarna genom Sverige i Minecraft.

Extra detaljerade data i fyra områden

Kartorna i Minecraft bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata. Fyra utvalda områden finns i högre upplösning. Dessa är Gävle, Kiruna, Östergötland och Gotland.

Läs mer om hela Sverige i Minecraft.