Nyheter

Digitala verktyg driver på bostadsförsäljningen

Årets första kvartal blev det bästa någonsin för Mäklarhuset, både sett till omsättning och antal gjorda affärer.
Även i april har aktiviteten på bostadsmarknaden varit på en stabil nivå. En ny undersökning visar också att många står fast vid sina flyttplaner även under coronakrisen och alltfler använder digitala verktyg för att få till en affär.

– Bostadsmarknaden har varit riktigt stark hittills och vi gör ett bättre april i år jämfört med i fjol. Vi ser en bra aktivitet och stabila prisnivåer, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset.

Svensk bostadsmarknad står sig fortsatt stark. Antal gjorda affärer och omsättning för Mäklarhuset ökade med 13 procent under mars månad jämfört med förra året. Det ledde till att årets första kvartal blev det bästa någonsin i Mäklarhusets historia. Siffrorna speglar trenden på marknaden med fler affärer och stor aktivitet under början av året.

– Bostadsmarknaden har varit riktigt starkt under inledningen av 2020. Inte heller i april har vi sett några stora corona-effekter på marknaden och vi gör vårt bästa första kvartal någonsin. Jag tror att det positiva resultatet är symptomatiskt för hela branschen och mycket talar för att aktiviteten kommer fortsätta på en stabil nivå, även om vi skulle se en mindre nedgång i priserna, säger Erik Wikander.

Fortsatt stabil bostadsmarknad – många redo att flytta

Prisnivåerna har hittills under 2020 varit stabila och en ny undersökning från Mäklarhuset med nästan 10 000 svarande visar att många är fortsatt intresserade av att göra bostadsaffärer under våren. En majoritet (53 procent) av de som planerade att köpa en bostad före coronavirusets utbrott, uppger att de fortfarande kommer att köpa som planerat. Också nära hälften (47 procent) av de som före utbrottet planerade att sälja sin bostad, uppger att de kommer att sälja som planerat.

– Många köpare är på jakt efter bostäder och vill göra affärer. Omständigheterna för en bostadsaffär har påverkats, men med hjälp av nya verktyg och processer har vi skapat trygga processer för både köpare och säljare.

Virtuella visningar en framgångsfaktor

En framgångsfaktor för den fortsatt höga aktiviteten har varit genomslaget för virtuella visningar, där en bostadsannons utformas med hjälp av VR-teknik och interaktiv gyrostyrning.

– Många ser nu fördelarna med virtuella visningar och de efterfrågas av både säljare och köpare. Försäljningar med virtuella visningar har ökat med 50 procent sedan coronautbrottet och ger bättre processer. De har 200 procent längre interaktionstid än vanliga bostadspresentationer och det finns exempel där objekten med virtuella visningar har fler bud och högre slutpris än jämförbara bostäder, säger Erik Wikander.