Nyheter

Nyrenoverade Residenset i Kristianstad – nya lokaler för EY

I mars 2020 flyttade EY in i sina nya kontorslokaler i Residenset i Kristianstad. Lokalerna från 1860 har tidigare fungerat som bostad och representationsvåning för landshövdingen men har nu fått ett helt annat syfte. Här kombineras idag smarta lösningar som tillgodoser dagens krav och samtidigt bevarar byggnadens kulturarv. Och man har bland annat låtit akustiklösningar från Rockfon sätta ton.

Är man på promenad i centrala Kristianstad är det svårt att missa ”Residenset”. Det praktfulla kvarteret, vilket ägs av Statens fastighetsverk, består av två delar: den södra halvan, vilken byggdes år 1860 och den norra halvan, som byggdes år 1940. Sedan den senaste tillbyggnaden så ser kvarteret ungefär ut som det gör idag.

Det hör däremot till historien att den gamla delen utgjorde bostad för landshövdingen och även inkluderade en representationsvåning. Men, år 1997 flyttade den sista i raden av landshövdingar ut och sedan dess har våningen stått tom.

Nu går representationsvåningen nya tider och hyresgäster till mötes och har omvandlats till kontorsfaciliteter avsedda för företaget EY. De nya hyresgästerna flyttade in i mars 2020.

Kulturhistoria ger liv åt nytt kontor

Att renovera en kulturhistorisk miljö kräver något extra. Och det går minsann inte att slarva med detaljerna. Mattias Hedberg Ek, husarkitekt för Residenset i Kristianstad och ägare av FOJAB arkitekter, berättar:

– Det är en fin balansgång när man arbetar med statliga byggnadsminnen som det här. Vi har jobbat mycket med traditionella lösningar som exempelvis slipade trägolv men har samtidigt varit tvungna att tänka in funktion som uppfyller dagens krav, exempelvis när det kommer till ventilation och god akustik. Det viktiga är att de moderna lösningarna smälter in rent gestaltningsmässigt och inte tar överhanden. Efter renoveringen ser det fortfarande ut som gamla salar, men det mesta är faktiskt nytt.

Mattias fortsätter:

– Ska man kunna leva upp till kraven i en kontorsbyggnad måste man till exempel kunna hantera akustiken. Här har vi bland annat valt akustikundertak med akustikputs från Rockfon, då just akustikputssystem hjälper till att bevara den kulturhistoriska miljön bra.

Elegant akustik säkrar en behaglig ljudmiljö

Totalt är det ca 700 kvadratmeter av Rockfon Mono Acoustic som har installerats och själva installationen har Intermontage AB stått för. Patrik Glad, arbetsledare, berättar:

– Det har varit ett roligt projekt att vara en del av, med jättefina lösningar från golv till tak. För oss är detta det största ”Rockfon Mono-projektet” som vi har utfört. I denna typ av miljö passar Rockfons lösning riktigt bra för att få god akustik, då det bland annat är högt i tak och ekar överallt.

Från samtliga parter råder nu en förhoppning om att de nya kontorsgästerna ska trivas lika bra som landshövdingarna gjorde på sin tid. Än idag står den nyare delen av ”Residenset” från 1940 fortfarande tom, men även här är planen att bygga kontor längre fram i tiden.