Nyheter

Midroc utvecklar bostäder vid Maria Magle i Lund

I de anrika kvarteren vid Magle Stora och Lilla Kyrkogata i Lund, utvecklar Midroc bostäder i den fastighet som på 1800-talet uppfördes av Lunds Universitet som ett kemiskt laboratorium. Stort fokus ligger på att ta tillvara på det unika i fastigheten samtidigt som funktionella och vackra bostäder utvecklas.

Marken upptogs ursprungligen av Sankta Maria Magles kyrkogård och användes som sådan ända fram till början av 1800-talet. 1863 uppförde Lunds Universitet den första byggnaden på fastigheten som inrymde ett kemiskt laboratorium. Källarmuren antas innehålla delar av den gamla kyrkan som revs i slutet på 1600-talet. Byggnaden har dock varit tomställd sedan 2014.

– Det känns väldigt roligt att utveckla en sådan unik fastighet och skapa liv i byggnaden. Vi kommer ta vara på takhöjd, fönster och originaldetaljer, samtidigt som vi vill skapa lägenheter med designade kök, toppmoderna badrum och all nödvändig bekvämlighet, säger projektchef Stefan Andersson på Midroc.

Byggnaden är belägen i centrala delen av Lund, inom den så kallade ”Kulturkvadranten”, ett stenkast från Mårtenstorget och med Lundagård, Domkyrkan, Kulturen och Botaniska trädgården inom en radie av 300 meter.

Totalt blir det ca 24 lägenheter i bostadsrättsform där majoriteten av lägenheterna kommer att bli 3-4 rum och kök med en storlek på ca 75-100 kvadratmeter. Det kommer också finnas ett antal mindre lägenheter på 1-2 rum på ca 35-55 kvadratmeter.

För att möjliggöra ombyggnation till bostäder finns nu en ny detaljplan för bostadsändamål, vilken vann laga kraft i januari 2020.