Nyheter

Att lyckas med bostadsaffären i Corona-tider

Det finns ett stort utbud av bostäder till salu just nu men många av dem säljs inte eftersom köparna inte är villiga att betala säljarnas pris.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, råder de som går i säljtankar just nu att ha is i magen och vänta med att lägga ut bostaden officiellt till försäljning. Han rekommenderar att först lägga ut den som ”försprång” eller ”på gång” för att se vilket intresse som finns innan ett utgångspris sätts.

– I en sådan här marknad bör man låta mäklaren sondera terrängen först och ta både en eller två funderare på vilket utgångspris man ska välja, säger han.

Marcus Svanberg uppmanar även regeringen och riksdagspartierna att passa på att en gång för alla ta ett större grepp kring att reformera bostadspolitiken och släppa partipolitiska låsningar i och med coronakrisen.

– Vi ser nu politikerna vara oerhört handlingskraftiga inom en rad olika ekonomiska områden, så varför inte ta det här tillfället i akt att sätta ihop en grupp som tittar på hur man även kan underlätta situationen på bostadsmarknaden framöver. Det finns väldigt mycket att göra där, säger han.

Riksbyggen har lagt fram ett förslag till regeringen om ett CSN-liknande ”ungbolån” på upp till 300 000 kronor.

Vd Johanna Frelin berättar om förslaget som ska hjälpa unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. Dessutom har deras säljorganisation ställt om i coronatider genom att bland annat erbjuda fler privatvisningar, robotvisningar och livestreamade visningar. Ett exempel på nya grepp kring streamade visningar är att de låtit en komiker visa runt i en nyproducerad bostadsrätt i Uppsala.

– Vi kämpar på med olika digitala lösningar. Vi hade till exempel runt 100 personer som tittade på den livestreamade visningen i Uppsala, så det finns fortfarande stort intresse att köpa, även om många är oroliga, säger hon.

Bild av Nina Evensen