Nyheter

Stockholms första plusenergihus – finalist i Årets Stockholmsbyggnad

Stockholms första plusenergihus har utsetts till en av tio finalister i stadens tävling Årets Stockholmsbyggnad. Vinnaren röstas fram av stockholmarna själva och presenteras den 17 juni.

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har byggt stadens första flerfamiljshus som genererar mer energi än de gör av med på årsbasis – två plusenergihus med 43 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden. I juni 2019 flyttade hyresgästerna in i husen med fokus på både energianvändning och gestaltning i en innovativ helhetslösning. Innovationen utgörs av en kombination av ett 20-tal tekniklösningar, där var och en för sig ligger i framkant.

– Vi är både glada och stolta över att vara en av finalisterna. Plusenergihusen är ett komplext projekt och det senaste resultatet i ett tioårigt arbete med att utveckla vårt hållbara byggande, säger Anette Sand, VD för Stockholmshem.

– Det är tio bra tävlingsbidrag så konkurrensen är tuff, men vi hoppas förstås att Stockholms första plusenergihus ska kamma hem vinsten. Det är roligt att visa att ett av stadens kommunala bostadsbolag är med och leder spjutspetsbyggande som det här, säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

Juryns kommentar:

”Det är Stockholms första realiserade projekt med så höga klimatambitioner. Det passar väl in på platsen med enkla fina hus. Gestaltningen har fått sin karaktär utifrån sina funktioner genom vinklar på taket för att anpassas till solcellerna. Det innovativa greppet kring den föränderliga fasaden gör att byggnaden kommer att variera över tid.”

Klicka här och läs mer om plusenergihusen

Arkitekt: Dinelljohansson

Energi och installationer: Incoord

Entreprenör: Skanska

Landskapsarkitekt: Tema

Konstruktör: Kåver & Mellin AB

Om Årets Stockholmsbyggnad

Stockholms stads tävling Årets Stockholmsbyggnad anordnas i år för elfte gången. Tio finalister har gallrats fram av en jury. Nu börjar omröstningen – där alla får delta. Röstningen pågår till och med den 24 maj. Vinnaren presenteras den 17 juni. Läs mer: https://vaxer.stockholm/tema/arets-stockholmsbyggnad/