Nyheter

Partnerskapsavtal mellan Skanska och Spacemaker

Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige, och Håvard Haukeland, medgrundare och VD för Spacemaker har tecknat ett partnerskapsavtal om Skanskas användning av Spacemakers AI-plattform för optimering av markanvändning i de tidiga faserna av bostadsprojekt, meddelar man i ett pressmeddelande.

Med AI-plattformen från Spacemaker vill företaget stärka sin digitala transformation, vilken sker inom alla delar av företaget.

Byggbranschen har länge efterfrågat den här typen av hjälpmedel. Det ger oss möjlighet att snabbt analysera, simulera och visualisera alternativa förslag till utformning tidigt i ett bostadsprojekt. Med traditionella metoder tar det för lång tid att genomföra. Plattformen hjälper oss att utveckla mer effektivt och bygga attraktivare bostadsmiljöer, säger Oskar Kurasz.

Spacemaker erbjuder en egenutvecklad mjukvarulösning som kombinerar molntjänster med artificiell intelligens för att hjälpa utvecklare att maximera boendekvaliteten och tätheten i bebyggelsen för en viss byggmark. Detta genom att ta hänsyn till fysiska data, regelverk och lokala krav och önskemål.

Vi har utvecklat Spacemakers AI-plattform inte bara för utan också tillsammans med arkitekter, ingenjörer och bostadsutvecklare. Som ett av dessa framåtblickande företag, som var tidigt med att använda Spacemaker, är vi stolta över att Skanska utvidgar sitt partnerskap med oss, avslutar Håvard Haukeland.

Skanska börjar använda Spacemaker i bostadsprojekt i Stockholm och är den andra stora svenska byggkoncernen som med kort mellanrum offentliggör ett utvidgat partnerskap med Spacemaker. Förutom Skanska är Spacemaker nu partner till AF Group, OBOS, NREP, JM och franska Bouygues. Spacemaker vann 2019 Innovationspriset från den norska byggbranschen. Företaget är finansierat med riskkapital från bland annat Atomico och Northzone.