Nyheter

Design som gör skillnad på Åhus Gästgivaregård

Åtta helt unikt inredda hotellrum – där inredningsstylisten Lena Nyholm har tagit ut svängarna rejält. Detta går att hitta på hotellet Åhus Gästgivaregård, som under 2019 kunde visa upp resultatet av ett helt nytt slags samarbete. 21 företag har bidragit med sina olika produkter. Bland annat Mora Armatur, till vad som har blivit åtta fantasifulla och levande showrooms. Bakom idén står belysningsföretaget Ateljé Lyktan i Åhus.

Efter att ha kuskat runt i Europa och byggt upp tillfälliga belysningsinstallationer på hotell kom Thomas Holm, brand manager på Ateljé Lyktan, på idén att göra samma sak – fast hemma i Åhus. Efter att Åhus Gästgivaregård hade gett tummen upp började de kontakta andra drivna företagare som ville vara med i projektet.

– När man gör en sådan här sak på hemmaplan gäller det att skapa något annorlunda, och ett uttryck som man kommer ihåg. Därför bad vi designern Lena Nyholm att inte hålla igen på idéerna, utan vi ville gärna att det skulle dra åt olika håll. Och så blev det också, berättar Thomas Holm.

Våga ta ut svängarna!
De åtta rummen ligger på hotellets vindsvåning, och gamla bjälkar och krypin är bevarade. Resten byttes ut: armaturer, sängar, toaletter, tapeter, möbler och kranar. Lena Nyholm utgick från varje rums karaktär, och skapade utifrån olika idéer och inspiration åtta helt olika rum.

– Jag vill inspirera människor till att våga ta ut svängarna och inreda med mer färg. De miljöer vi vistas i påverkar oss mycket, och jag vågar säga att alla mår bättre i ett rum som är mer än vitt och grått. Mitt mål är att man ska komma in i rummet och känna: ”Wow, vad härligt; här vill jag stanna. Så här vill jag ha det hemma”. I det här projektet fick jag chansen att gå loss och göra något galet, och använda mig av alla de idéer jag har haft i huvudet men aldrig kunnat förverkliga, säger Lena Nyholm.

Fantasifull inredning lockar
Hon berättar om hantverkare som till en början var skeptiska till hennes färg- och materialval, men som när allt föll på plats med belysning och inredning kom tillbaka och erkände att det blev oerhört snyggt och härligt i sin helhet. Idag blir de åtta rummen snabbast uppbokade på hotellet, som har 30 rum totalt.

– Att få människor att förstå hur härligt det kan vara att inreda annorlunda, det har varit det allra roligaste. Det är stor skillnad mellan vad vi tycker är snyggt, och vad vi tycker är skönt. När det gäller inredning är det viktigaste därför att ta reda på vad man mår bra av, och det kan man göra genom att se sig om i de miljöer man trivs i. Känns det härligt på ett visst hotell? Varför? Ta med dig den kunskapen när du inreder hemma, fortsätter Lena Nyholm.

Kunna testa produkter på riktigt
För hotellgästen ger rummen också en chans att leva med och testa en särskild produkt – även så om bara för ett dygn. Det är stor skillnad att spola i kranen när du borstar tänderna, eller tända och släcka lampan innan du går och lägger dig – mot att bara titta dessa produkter på en mässa.

– Jag tror på design som överraskar funktionsmässigt. När man kan använda produkter på riktigt upplever man den på ett annat sätt, eftersom man upptäcker funktioner som man kanske inte hade gjort annars. Och det i en miljö som liknar hemmet – inte på en mässa eller i en monter, fortsätter Thomas Holm.

Viktigt med former och material i badrum
Mora Armaturs produkter finns med i tre av de åtta rummen: i rum 10 finns MORA IZZY rustic som tvättställsblandare, i rum 12 finns MORA ONE både som tvättställsblandare och stor takdusch och i rum 14 finns MORA REXX tvättställsblandare, med hög fot. Rum 12 är hotellets minsta rum, men Lena Nyholms tanke med rummet var att ingen skulle komma dit och vara besviken. Nu tänker man inte på att det är ett litet rum, utan att det är ett snyggt rum.

– I badrum är det nästan ännu viktigare att inte bara ha vitt och grått, eftersom materialen i sig är hårda. Vi tillbringar mycket tid i våra badrum, och det ska inte kännas som att man går in i en hård box. Man kan mjuka upp badrummens hårda kakel och klinker med former, där bland annat en vacker form på kranen kan väga upp hårdheten, avslutar Lena Nyholm.