Nyheter

Inflyttning i Lillys kvarter i Hässelby till sommaren

Med en målsättning att bygga mer hållbart, för ökat umgänge och bättre social samvaro har Lillys kvarter i Hässelby villastad vuxit fram.

Kirsh+Dereka arkitekter har haft fokus på att lägenheterna ska tilltala så många som möjligt. Därför har man varierat utbudet från mindre tvåor till generösa femmor med två balkonger. Svepande exteriör design med träpanel på fasaden samt hållbarhetstänk med låg energiförbrukning och gemensamma ytor är vad som utmärker Lillys kvarter.

Fasad av värmebehandlad furu

Fasaden är klädd med en träpanel av värmebehandlad furu, Thermowood, som levererats av Moelven och monterats av LW AB.

Det är ett klimatsmart val eftersom träet får en hög formstabilitet och bättre skydd mot röta. Från början har fasaden en varm brun färg, men med tiden förändras utseendet och får en mer gråaktig nyans, förutsatt att den inte oljas.

Träpanelen är monterad med EJOT JA3-LT med borrspets i austenitiskt rostfritt stål A2. LT-skallen har egenskaper som ger ett lägre och mer estetiskt tilltalande avslut och den stora skallen ger en bättre klämkraft. Infästningarna är en stol del i det totala estetiska uttrycket i fasaden.

– Det är viktigt att infästningen är rostfri för att undvika korrosion i applikationen och för att den värmebehandlade träpanelen inte ska missfärgas. En skruv med borrspets användes för att montera träpanelen, säger Mikael Hagelin, säljare på EJOT.

För att säkerställa hur värmebehandlad furu reagerar tillsammans med byggplåtskruven JA3-LT har tester genomförts i EJOT Applitec-lab. Testerna bekräftar att det inte uppstår missfärgningar, rinnmärken eller att den korroderar.

Projektets gång

Thermowood har levererats direkt till bygget och kapats på plats. Ett material som är lättarbetat med sin låga densitet på ca 420 kg/m3 och ger fina snitt vid kapning.

– Den största utmaningen har varit att få allt att passa – fönster, dörrar, höjdjusteringar, handikapsanpassningar med mera. Men förutom det har allt rullat på som det ska och materialet har levererats i tid. Vi har följt tidsplanen och är nöjda med resultatet. Personligen tycker jag är att resultatet blev riktigt snyggt, tillägger Jan Jonesson, Projektledare på LW AB.

Nackdelarna är få, men de finns. Den låga densiteten innebär inte bara att materialet är lätt att arbeta med, utan även att det är ömtåligt. Dammet ska även undvikas att andas in eftersom de små finkorniga partiklarna kan orsaka irritation, men detta gäller samtliga träslag.

Hur skapas Thermowood?

Under värmebehandlingen värms träet upp i en syrefri kammare tills temperaturen överstiger 200°C. Träet förkolnar inte men åldras på konstgjord väg 200 år under en dag. Behandlingen består enbart av värme från ett närliggande sågverk. Ingen form av kemikalier tillsätts. ThermoWood från Moelven är Svanenmärkt och råvaran kommer från miljöcertifierade skogar.

Om Lilys Kvarter och Hässelby

Unikt bostadsområde med närhet till nästan allt. På andra sidan gatan finns butiker och service med bland annat matbutiker, apotek, restauranger och konditori. Följer du promenadstråket ca 1500 meter når du Mälaren som erbjuder ett bad- och båtliv om somrarna och skridskoåkning och vinterbad om vintrarna. I Hässelby finns det dessutom idrottshallar, förskolor, skolor, motionsspår med mera.

FAKTA:

109 lägenheter fördelat på tre huskroppar
Inflyttning: Sommaren 2020
Arkitekt: Kirsh+Dereka
Byggherre: Hökerum Bygg
Fasadentreprenör: LW Sverige AB