Nyheter

En av världens högsta träbyggnader byggs i Skellefteå

I Skellefteå byggs en av världens högsta träbyggnader, Sara Kulturhus, och Deromes produktion av över 200 hotellrum är i full gång – helt byggda i trä.

– Sara Kulturhus är en världsunik utmaning som vi gärna tar oss an tillsammans med övriga aktörer. Engagemanget är stort och vi känner oss väldigt stolta, säger Petra Eriksson, affärschef inom Derome.

Det slår Sverigerekord i höjd – och även världsrekord om man mäter i antalet våningar. Sara Kulturhus i Skellefteå med sina 20 våningar blir ett trähus utan motstycke – och Derome har det prestigefulla uppdraget att leverera de övre delarna av byggnaden – totalt 205 hotellrum.

– Vi har specialanpassat produktionen i vår husfabrik i Renholmen, strax utanför Skellefteå. Nu börjar vi bygga de färdiga volymerna och det är fullt fokus på Sara Kulturhus. Under mars månad levereras de första rummen, berättar Petra Eriksson. Projektet genomförs som ett samverkansprojekt, på grund av projektets komplexitet. Alla bidrar med sin erfarenhet och kompetens och det är bra interaktion mellan totalentreprenör, leverantörer, byggare och hyresgäster.

Innovation kräver samarbete

Sara Kulturhus ska bli en samlingsplats där både traditionell, samtidens och framtidens kultur ska få plats. Inom hela projektet finns många samarbeten och det gäller även byggnationen. Norska HENT är totalentreprenör medan Derome och Martinsons och leverantörer. Byggnaden är ritad av White arkitekter.

– Den här byggnaden är speciell och banbrytande på flera sätt, säger Petra Eriksson. Men för innovation krävs samarbete, ska vi driva utvecklingen måste vi kroka arm och dela erfarenheter och kunskap.

Ett rum kommer lastat

Färdiga fabriksproducerade volymer innebär att hotellrummen levereras till byggarbetsplatsen nästintill helt inflyttningsklara – med väggar, tak, fönsterparti och färdiga badrum.- Projektet har en tajt tidsplan och då är det helt klart en stor fördel att jobba med industriellt byggande. Det går snabbt och de kringboende påverkas under betydligt kortare tid än om allt hade byggts på plats, säger Petra Eriksson.

Deromes husfabrik ligger i Renholmen, utanför Skellefteå, det innebär korta transporter vilket minimerar miljöpåverkan, samtidigt som det är praktiskt för alla inblandade. Med industriellt byggande sker produktionen i torr och kontrollerad miljö, vilket ger hög kvalitet på produkten, samt ger en säker arbetsmiljö.

Flera verksamheter i Sara Kulturhus

Hotelldelen kommer att drivas av Elite Hotels och förutom de 205 moderna hotellrummen, finns en stor kongress- och konsertlokal med plats upp till 1200 besökare, ett flertal konferens- och mötesrum, restaurang och skybar med takterrass, samt en fullfjädrad spa-anläggning med spektakulär panoramavy. – Rummen kommer hålla en väldigt hög standard och att kliva in ett rum helt gjort i trä, med fantastisk utsikt, blir en otrolig känsla. Vi på Derome är oerhört stolta och väldigt glada över att vara en del av detta världsunika projekt. Vi siktar högt, hållbart och vi bygger för framtiden, avslutar Petra Eriksson.

FAKTA:

 • Sara Kulturhus är under uppförande och projektet drivs av Skellefteå kommun.

 • Fastighetsägaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ska äga den färdigställda fastigheten med kulturhuset och hotellet.

 • Namnet är inspirerat av Sara Lidman, en av Sveriges främsta författare.

 • Kulturhuset ligger mitt i centrala Skellefteå.

 • Sara Kulturhus ska bli en mötesplats för konst, uppträdanden och litteratur tillsammans med hotell.

 • Yta: 28 000 kvadratmeter.

 • Derome har tecknat avtal med HENT som är totalentreprenör för kulturhuset.

 • Byggnaden är ritad av White Arkitekter.

 • Derome levererar färdiga fabriksproducerade volymer, producerade i husfabriken Renholmen, utanför Skellefteå.

 • Hotelldelen kommer att drivas av Elite Hotels. 205 rum – Skybar och SPA längst upp i hotellet.

 • Sommaren 2021 invigs Sara kulturhus.