Nyheter

Öppet brev till Sveriges regering: Den samhällsbärande byggmaterialhandeln måste hållas öppen

”Coronaviruset påverkar och skakar om vårt samhälle i grunden med kännbara ekonomiska effekter för näringslivet och privatpersoner. Som samhällsbärande sektor står byggmaterialhandeln för leveranser till både stora och små byggarbetsplatser runt om i Sverige, samt till de tillfälliga vårdplatser som nu börjar byggas runtom i landet. Flera länder i Europa stänger nu ner all handel som inte är samhällskritisk.

Vi anser att det vore fel väg att gå för Sverige, säger branchorganisationen Byggmaterialhandlarna i ett gemensamt upprop till Sveriges Regering.

Vid stopp i materialflöden så påverkas både företag och deras kunder. Små och stora byggprojekt stannar av och nödvändiga renoveringar. Men även de planer som finns på att bygga tillfälliga vårdplatser i form av fältsjukhus och andra lokaler som tillfälligt måste byggas om för sitt ändamål. Med anledning av rådande situation är vi som företrädare för byggmaterialhandeln angelägna om att hålla igång våra verksamheter. Vi har en samhällsbärande funktion som är central för företagandet och byggandet runt om i hela landet. Byggmaterialhandeln är en stor bransch som omsätter 90 miljarder kronor varje år och står för 10 % av sällanköpshandeln i Sverige. Vi levererar varje dag material till över 70 000 företag över hela landet.

I Tyskland har man nyligen fattat beslut om att inom kort stänga ner all handel som inte har samhällsbärande funktion. Här betraktar man byggmaterialhandeln som en sektor som anses samhällsbärande. Beslutet motiveras av att det är viktigt med materialförsörjning för att hantverkare kan göra nödvändiga reparationer och att inte större byggprojekt stannar av.

Inom byggmaterialhandeln kan vi hantera effekterna av Corona-viruset så att vi kan fortsätta vår verksamhet utan att bidra till spridning:

– Många av beställningarna går idag att hantera via digitala kanaler och kan sedan skickas till kunder med minimal fysisk kontakt. Det gör det möjligt att leverera utan att kunderna behöver besöka butikerna.

– Många av våra produkter förvaras utomhus under tak, vilket är positivt då risken att smittas utomhus verkar vara mindre än inomhus. Ett alternativ till att tvingas stänga hela verksamheten är därmed att vi enbart håller brädgårdarna öppna och stänger inomhusdelen av byggmaterialhandeln. Vi har sett exempel från bland annat Frankrike och Österrike där man inför begränsningar riktade mot konsument och har begränsade öppettider samt enbart tillåter handel på öppna ytor utomhus.

Det är också viktigt att varor fortsättningsvis får fortsätta att transporteras fritt i Europa. Skulle stängningen av gränserna även inbegripa varuleveranser tar byggmaterialhandelns förråd slut inom en nära framtid. Det är ett scenario som alla inblandade parter såklart vill undvika.

Vi är beredda att ta vårt samhällsansvar i denna nationella kris och bistå med material i de samhällsviktiga byggprojekt som nu på kort varsel planeras. Vi uppmanar Sveriges Regering att värna byggmaterialhandelns samhällsbärande funktion och låta våra medlemsföretag fortsätta att leverera material så att alla de byggprojekt som pågår runt om i Sverige inte stannar av.”

Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna
Fredrik Johanson, ordf. Byggmaterialhandlarna 
Geir Thomas Fossum, vd Beijer Byggmaterial
Peter Lindström, vd Bygma
Johan Winroth, vd Derome Bygg &Industri 
Endre Espeseth, vd K-Rauta
Magnus Detterholm, vd Optimera Sverige
Karin Eriksson, vd XL-BYGG
Peter Sjödahl, vd Woody Bygghandel

Bild av Kaszap2750