Nyheter

Snabbväxaren Belstroj i blåsväder: Utreds av Ekobrottsmyndigheten

Byggnadsarbetaren avslöjar att Belstroj gjort inbetalningar till ett svartjobbsföretag. Företaget startade 2008 och har växt enormt de senaste åren. Man jobbar bland annat med betongentreprenader, stomkomplettering och byggservice och har nått stora framgångar i Stockholmsområdet och i Mälardalen.

2018 hade Belstroj AB en omsättning på 539 miljoner kronor. Belstroj gör ofta delentreprenader och jobbar för byggjättar som Peab, Skanska, NCC och Veidekke.

Men nu utreder Ekobrotssmyndigheten Belstroj, avslöjar Byggnadsarbetaren. Belstroj ska ha haft kopplingar till Svartjobbsfabriken, ett nätverk av bolag med kriminella inslag som tjänat hundratals miljoner på svarta byggjobb.

Thomas Rickardsson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, är förtegen om hur långt man har kommit i utredningen:

– Det pågår en förundersökning, säger han. Beslut om åtal kommer under april månad.

Peter Kolare, vd på Belstroj, väljer att svara på Byggnadsarbetarens frågor via sms.

– Vi är för sund konkurrens och välkomnar alla granskningar och undersökningar i byggbranschen. Det är en bransch som är full av fusk och oseriösa företag. Vi är en av Sveriges största underentreprenörer som ligger i framkant när det gäller personalhantering och utveckling, alla eventuella granskningar skulle visa att vi sköter allting by the book. Vi arbetar endast med egenpersonal och satsar väldigt mycket på personalutveckling.

Den lettiska målvakt som suttit i styrelsen för svartjobbsföretaget Glasco anställdes, enligt ett anställningsbevis som Skatteverket refererar till, som ekonomiassistent av Belstroj 2017. Peter Kolare menar att personen aldrig varit anställd av Belstroj och skulle hon ha ett anställningsintyg är det förfalskat.

Bild av Jason Goh från Pixabay