Nyheter

Fallet på börsen hotar sätta bostadsmarknaden under press

– Oron spiller över på bostadsmarknaden genom en viss avvaktan, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB till Expressen.

Bostadsmarknaden har börjat i ett högt tempo 2020. Men turbulensen på börsen och den allmänna oron över spridningen av nya coronaviruset sätter bostadsmarknaden under press med risk för prisfall.

Detta bedömer Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en intervju med Di. Läget inför kommande visningshelger kan bli pressat när börsen skakar.

– Hushållen är känsliga för sin finansiella förmögenhet och nu är det väldigt slagigt och skakigt. Om börsen fortsätter att falla skulle det förvåna mig ytterst om det var lika mycket intresse på visningarna kommande helg som för en månad sedan, säger Winsth till Di. 

Per Sangrud, kommunikationsansvarig på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, uppger att man inte sett tecken på nedgång än:

– Vi har inte ännu sett någon påverkan på bostadspriserna som följ av den senaste tidens turbulenta ekonomi. Men om coronaviruset leder till en långvarig dämpning av konjunkturen riskerar vi att få en mer avvaktade bostadsmarknad. Samtidigt kan lägre tillväxt bidra till att hålla kvar räntorna på en låg nivå, vilket skulle hålla uppe bostadspriserna.

– Under veckan som gått har vi bland annat rekommenderat våra fastighetsmäklare att inte genomföra en visning om säljaren uppvisar sjukdomssymtom, att placera handsprit lättillgängligt under visningen och inte ta i hand med besökare, förklarar Per Sangrud.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay