Nyheter

Trähus från K2A först ut med bygge på Godisfabriken i Gävle

– Vi ser fram emot att vara den första byggherren som startar utvecklandet av den nya och hållbara stadsdelen Godisfabriken, säger Johan Knaust, VD på K2A. Vårt bolag delar områdets höga hållbarhetsambition och det ska bli roligt att bidra med Svanenmärkta hyresbostäder som är byggda i trä på plats i Gävle.

Nu börjar det äntligen hända saker på den gamla fabrikstomt där familjen Ahlgren startade sin verksamhet för drygt hundra år sedan. Fastighetsbolaget K2A blir först ut med ett kvarter Svanenmärkta hus i trä, där delar tillverkas vid företagets egen fabrik i Gävle.​

​Sju byggherrar

I Godisfabriken byggs 750 hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus fram till år 2025. Sju byggherrar bidrar till projektet som har hållbarhet i absolut fokus. Flexibla lägenheter, moderna miljölösningar, utrymmen för gemenskap och gröna stråk är tydliga exempel på det. Det blir också butiker, restauranger, caféer, livsmedelsbutik, förskola och saluhall.

K2A:s kvarter blir varierat i sitt utseende då husen blandar fasadmaterial som trä, tegel och plåt i olika jordfärger. Ett av husen får en lokal på cirka 60 kvadratmeter. Lämplig för en butik, café eller annan kommersiell verksamhet – i bottenvåningen. Detta för att bidra till en stadsdel som kan bli en mötesplats för långt fler än de boende.

– Övriga bottenvåningar får både bostäder och lokaler för de boende, bland annat cykel- och miljörum, säger Erik Wijkmark, arkitekt, och fortsätter:

– Lägenheterna är välplanerade med hög kvalitet och standard på både utrustning och materialval. Hyresgästerna får vackra ekgolv, stora fönsterpartier med mycket ljusinsläpp och elegant ljusgrå väggar. Köket från HTH har rostfria vitvaror och präglas av bra arbetsytor och gott om förvaring, oavsett storlek på lägenhet. Badrummen är helkaklade med golvvärme och har både tvättmaskin och torktumlare.

Egna husfabriker

K2A är ett grönt bostadsbolag som grundades år 2013. Genom egna husfabriker, där en är förlagd till Gävle, har bolaget en helt integrerad produktion av bostäder, från utveckling av bostadskoncept till egen förvaltning av de färdiga lägenheterna. Nu bygger bolaget 129 hyresbostäder mellan 1 och 3 rum och kök. I linje med K2A:s affärsidé är alla lägenheter yteffektiva, men också flexibla.

– I en stor del av lägenheterna finns möjligheten att slå ihop en etta och en tvåa för att uppnå större flexibilitet för hyresgästerna. Vi förbereder en ”connecting door” som gör att vi kan hyra ut dem som en etta och en tvåa separat, alternativt slå samman dem till en trea om efterfrågan finns, berättar Erik Wijkmark.

Hyresgästerna i K2A:s hus får också tillgång till en för Gävle ny och spännande tjänst, elbilspoolen Bobil. I parkeringshuset på området finns bilar som de boende enkelt kan boka via en nedladdad app.

– Ända sedan vi startade bolaget har vi haft ett starkt hållbarhetsfokus. Elibilpoolen är en del av vårt aktiva arbete, likaså valet att bygga alla våra bostäder med trästommar. Ingen annan produktionsmetod kan mäta sig med industriell träbyggnad när det gäller miljö- och klimataspekter, säger Johan Knaust, VD.

K2A kommer att ha inflyttning i sina lägenheter under första kvartalet 2021.