Nyheter

Jonas Siljhammar, Visita: ”Läget är nattsvart- tusentals inom hotell- och restaurang varslas”

– Läget är nattsvart. Redan på torsdagseftermiddagen är nya stora varsel på gång och under fredagen kommer ännu fler. Innan veckan väntar vi varsel som berör tusentals anställda, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita,besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation till SVD Näringsliv.

Vid Hotell- och restaurangfacket HRF bekräftar förbundsordförande Malin Ackholt varsel för 700 personer till och med onsdagen. HRF  har hittills informerats om att varsel för ytterligare 2 000 personer kommer under torsdagen och fredagen.

Förutom privatpersoner så ställer nu även företag in tjänsteresor till allt från mässor till investeringsmöten.

– Vårens många företagsstämmor är viktiga för hotell och restauranger men med regeringens nya mötesbestämmelser kommer mycket av detta att avbokas, säger Malin Ackholt vid HRF. till SVD Näringsliv.

Veckans aktuella varsel av totalt 2 700 anställda kommer enligt HRF från cirka 200 olika företag.

– Nej, aldrig. Och tyvärr befarar vi ytterligare varsel på grund av restriktionerna för möten, säger Malin Ackholt.

– Vi ser att hotellens nybokningar just nu sjunker till obefintlighet. Läget är dramatiskt och går inte överblicka. Det blir massarbetslöshet utan fler statliga stödåtgärder, säger Jonas Siljhammar som liksom Malin Ackholt snabbt vill se ett permitteringssystem med möjlighet till korttidsvecka.