Nyheter

Erik Sjölander, Småföretagarna: ”Vi befarar en konkursvåg bland småföretagen”

Coronasmittan som sveper över världen slår mot många olika branscher, visar fPlus/Arbetsmarknadsnytts kartläggning. De som ligger värst till är de mindre företagen.

Medan allt fler svenskar drabbas av Coronasmittan och myndigheterna skruvar upp riskbedömningarna kämpar företagen med att hantera den nya verkligheten. Siten fPlus kartläggning visar att det råder en dubbel oro ute hos de svenska företagen. Dels oron för att anställda ska smittas, dels oron för hur ekonomin påverkas av coronavirusets framfart.

– Volvo har mycket pengar i kassakistan men det har inte den lilla sotarfirman. Just nu har det lugnat ner sig lite i Kina men om det inte blir bättre snart kommer det att bli väldigt svårt framåt sommaren. Vi befarar en konkursvåg bland småföretagen. Jag hoppas att jag har fel men det ser illa ut, säger Erik Sjölander till fplus.

– Ett stort hinder är vårt fyrkantiga system med LAS som innebär att företagen måste lägga varsel om uppsägningar långt i förväg. Det är inte lätt för en småföretagare att ha den framtidshorisonten. Danmark har till exempel kortare uppsägningstider och där fungerar det bättre, säger Erik Sjölander vidare.

Nu spår en av världens främsta experter på coronaviruset  – Dr. Richard Hatchett – att upp mot 50-70% av jordens befolkning riskerar att smittas. I en intervju med brittiska Channel 4 jämför han Corona med Spanska sjukan 1918-1920 som dödade upp mot 6 procent av jordens befolkning och 2 procent av svenskarna.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay