Nyheter

Fokusera på hållbara lösningar för exteriör miljö i nytt samarbete

BoKlok har startat ett samarbete med arkitekt SAR/SIR Thomas Sandell – från sandellsandberg arkitekter. Samarbetet med BoKlok kommer att fokusera på hållbara lösningar för exteriör miljö.

Uppdraget

Uppdraget för Thomas Sandell hos BoKlok handlar till stor del om att skapa ett baserbjudande med en genomtänkt och tilltalande exteriör design. Något som dessutom kan bidra till att öka hållbarheten i projekten genom smarta val och uppdaterade material.

– Vi gör många uppskattade projekt här på BoKlok, men nu behöver vi stärka och kvalitetssäkra vårt utbud ännu mer. Det handlar om att med små medel göra stor skillnad ur ett estetiskt perspektiv och då i första hand gällande exteriören på våra hus – samtidigt som vi har ett stort hållbarhetsfokus. Där tror vi att Thomas Sandell kommer att vara en stor tillgång, säger Jan Egerstedt, produktutvecklingschef BoKlok.

Tuffa klimatmål

IKEA och Skanska, de två företagen bakom BoKlok, har båda tydligt hållbarhetsfokus och tuffa klimatmål. Det har gjort att BoKlok antagit mål om att vara klimatneutrala 2035. Effekterna av den förflyttning som därmed behöver göras på en förhållandevis kort tid skapar både utmaningar och möjligheter i BoKlok – framförallt inom just produktutvecklingen av själva bostäderna.

– Jag ser det här som ett designsamarbete. BoKlok är välproducerade hem och alla delar finns på plats. Det som behövs är att se över sammansättningen av komponenterna för att få en ännu bättre helhet. Egentligen rör det sig om detaljer såsom hur husen landar på tomten, loftgångarnas utformning, komplementbyggnader och utomhusmiljöer. Genom att förfina designen kan vi skapa en produkt som når hela vägen in i mål, säger Thomas Sandell.

Höja designnivån

Samarbetet med Thomas Sandell blir en del i arbetet med att höja designnivån och med omsorg utforma detaljlösningar för kommande produkter. Samtidigt säkerställs en hög grad av funktionalitet ur ett fabriks- och montageperspektiv och bättre materialval som bidrar till lägre klimatpåverkan.

– Thomas Sandell har ett tydligt formspråk och är framträdande inom sitt skrå. Vi tror väldigt mycket på detta samarbete och är övertygade om att detta är rätt sätt att ta vårt utbud av hem till en ny nivå. Vi kommer att vidareutveckla våra bostäder till ett ännu mer hållbart och prisvärt erbjudande, säger Marcus Hedman, chef Produkt, BoKlok.

Thomas Sandell har arbetat med både arkitektur, formgivning och design. Han är känd för en bredare massa genom sitt arbete med Stockholmsbörsen, inredningen till Moderna museet i Stockholm och bostadsområdet Gåshaga brygga på Lidingö i Stockholm. Även möbeldesign för bl.a. italienska Cappellini och delar av den populära PS-serien för IKEA, står på Thomas Sandells CV.