Nyheter

Svensk Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna ökar mest i Göteborg

– Stark befolkningstillväxt och låga räntor är de främsta orsakerna till att bostadsrättspriserna i Göteborg ökat så kraftigt sedan 2010. Uppgången i Angered och Bergsjön beror till stor del på en modernisering av området samt försäljningen av ett ökat antal nyproducerade bostäder, vilket drar upp priserna som helhet, säger Nils Sigurd, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Göteborg

Sveriges dyraste stadsdelar ligger i Stockholm, med Vasastan och Östermalm i topp. Den stadsdelen är priserna steg allra mest var Angered-Bergsjön i Göteborg – upp 236 procent. Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Stark befolkningstillväxt och låga räntor är de främsta orsakerna till att bostadsrättspriserna i Göteborg ökat så kraftigt sedan 2010. Uppgången i Angered och Bergsjön beror till stor del på en modernisering av området samt försäljningen av ett ökat antal nyproducerade bostäder, vilket drar upp priserna som helhet, säger Nils Sigurd, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Göteborg.

Göteborg stiger mest

Med en ökning på 103 procent är Göteborg den av landets tre största städer där bostadsrättspriserna stigit mest. Priserna i Stockholm steg med 77 procent och uppgången i Malmö var 66 procent under 2010-talet.

– Gemensamt för områden med störst prisökning är jämförelsevis låga priser i kombination med bra förbindelser till centrum. Tuffa kreditvillkor och ökande priser gör det dock svårt för många att byta bostad efter behov. Omformulerade amorteringskrav och sänkt flyttskatt skulle öka rörligheten och därmed skapa en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sveriges dyraste stadsdel

Vasastan inte bara är Stockholms utan även Sveriges dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på 95 266 kronor, tätt följd av Östermalm. Den stadsdel som haft störst prisuppgången de senaste tio åren är Angered-Bergsjön i Göteborg, där priserna har ökat med hela 236 procent och kvadratmeterpriset nu ligger på 20 428 kronor.

Här har kvadratmeterpriserna ökat procentuellt mest under 10-talet:

1. Angered-Bergsjön (Göteborg) – 236 %
2. Kortedala-Nylöse (Göteborg) – 169 %
3. Norra Hisingen (Göteborg) – 155 %
4. Lundby (Göteborg) – 126 %
5. Askim-Frölunda-Högsbo (Göteborg) – 112 %
5. Farsta-Vantör (Stockholm) – 112 %

Sveriges dyraste stadsdelar:

1. Vasastan (Stockholm) – 95 266 kr/kvm
2. Östermalm (Stockholm) – 94 468 kr/kvm
3. Kungsholmen (Stockholm) – 86 683 kr/kvm
4. Södermalm (Stockholm) – 83 840 kr/kvm
5. Essingen (Stockholm) – 73 931 kr/kvm