Nyheter

Patenterad teknik: Reglar tillverkade av pappersmassa

Tio startups har i hård konkurrens sållats ut för att tävla om 100 000 kr när Almi Pitch firar 10 år. Pitchtävlingen avgörs under Åre Business Forum den 25-27 mars. Då bolagen pitchar för kapitalstarka investerare.

Av ett 100-tal nominerade startups från hela landet, har tio högintressanta bolag kvalat in. De kommer att  pitcha för en investerarpanel och deltagarna på Åre Business Forum.

Ett av de utvalda bolagen i Almi Pitch 2020 är Wood Tube Sweden. De arbetar med patenterade pappersreglar som minskar CO2-utsläpp från byggindustrin.

Wood Tube producerar reglar tillverkade med en patenterad teknik baserad på pappersmassa. Målet är att stärka konkurrenskraften hos kunderna genom att erbjuda ett klimatsmartare och billigare alternativ. Detta kombineras med materialegenskaper som försäkrar kvalitet och livslängd.

Enligt en livscykelanalys utförd på Karlstads universitet visar det sig att att en regel i pappersamassa från Wood Tube släpper ut 14X mindre CO2-ekvivalenter jämfört med en plåtregel som är den vanligaste regeln att bygga med.

Man kan alltså producera 14 reglar från Wood Tube med samma utsläpp som en plåtregel. Reglarna kan bl.a användas vid byggnation av innerväggar. En kostnadseffektiv  lösning som skapar en bra arbetsmiljö för snickaren som enkelt kan bära och kapa regeln utan att skapa vassa kanter.