Nyheter

OBOS bygger i Gammelstad i Luleå

Gammelstads kyrkby är ett kulturarv, och Brf Allén får ses som lite av en hyllning till det, säger André Lindström, projektutvecklare på OBOS i en kommentar till projektet.

Det blir 14 radhus och 8 lägenheter som växer fram en knapp kvart från Luleå centrum. Säljstart är i mars 2020 och den beräknade inflyttningen är satt till sommaren 2021.

Ett kulturarv

Gammelstad är ett omtyckt bostadsområde strax utanför centrala Luleå, som också är välkänt för sina gamla kyrkstugor. Något som OBOS har tagit fasta på i utformningen av det nya bostadsprojektet ​Brf Allén.

– Gammelstads kyrkby är ett kulturarv, och Brf Allén får ses som lite av en hyllning till det, säger André Lindström, projektutvecklare på OBOS.

Lantmanna-byggnaderna

De 14 radhus och 8 lägenheter som OBOS planeras för byggs i längor som ska efterlikna de gamla lantmanna-byggnaderna. En faluröd fasad med bred, liggande panel pryder husen och ett rött staket ramar in området.

– I Brf Allén kombinerar vi det moderna i att bygga nytt med det trygga och traditionella som känslan av det småskaliga bysamhället för med sig, säger André. Att kalla resultatet för bullerby-feeling kanske är lite klyschigt, men det är en talande beskrivning.

Öppen planlösning

De åtta lägenheterna får en boarea på 82 kvm, medan radhusen byggs i storlekar om 107 och 120 kvm. Invändigt karaktäriseras alla bostäder av en öppen planlösning och modern inredning. Och även utvändigt har man tänkt till för de boendes trivsel.

Trygg BRF – kvalitetsmärkning

Föreningen kommer också att få kvalitetsmärkningen Trygg BRF, baserat på branschinitiativet Trygg Bostadsrättsmarknad, som OBOS är en av initiativtagarna till.

Kortfattat så har alla föreningar som fått kvalitetsmärkningen gått igenom en omfattande process, som bland annat ska garantera att det finns en ordnad ekonomi i föreningen. Det är en slags trygghetsgaranti för bostadsrättshavaren, säger André.

I december 2019 ordnade man en informationsträff för projektet, som blev välbesökt, och André har goda förhoppningar inför säljstarten i mars.

– Det är prisvärda bostäder i ett populärt område. De bostadsrätter som säljs mer centralt har ett högre pris vilket gör att vi har en klar fördel här. Vi ser fram emot säljstarten, avslutar han.