Nyheter

Idékoncepttävling för en eventuell försäljning av Gottsunda centrum

Gottsunda ska bli hjärtat i södra Uppsala och är redan idag ett prioriterat område för Uppsala kommun.

Det görs för att hitta en aktör som kan bidra med ny kompetens och utvecklingskraft i området. Genom tävlingen och nära samarbete med en eller flera privata aktörer i utvecklingen av Gottsunda.

Kommunen har tagit fram ett förslag till tävlingsprogram för att marknadens aktörer ska kunna beskriva hur de vill bidra till utvecklingen av Gottsundacentrum och dess närområde.

Kommunen ska i sin utvärdering granska erfarenhet, långsiktighet och engagemang för området.

– Vi ska nu prova om vi kan hitta en aktör som kan och vill utveckla Gottsunda tillsammans med verksamma i området. Vi ska fortsätta det viktiga arbetet med att göra Gottsunda till en trygg stadsnod och kommer inte sälja om vi inte hittar rätt aktör, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Gottsundaområdet står inför en omfattande utveckling och ska bli en av fyra stadsnoder utanför stadskärnan. Planeringen och genomförandet av Gottsunda förväntas gynnas av att externa aktörer med spetskompetenser involveras.

Tävlingen pågår mellan den 19 mars och 4 juni. I maj och juni utvärderas bidragen och anbuden. Förhandlingar kan inledas med en av aktörerna till sommaren. Beslut om försäljning tas före årsskiftet 2020-2021.