Nyheter

Detaljplan för ny stadsdel får arkitekturpris

Detaljplanen för etapp ett av Norrköpings nya stadsdel Inre hamnen har tilldelats Östergötlands arkitekturpris för 2019.

–  Vi har de senaste åren jobbat hårt för att återta tronen som en av Sveriges främsta arkitekturstäder. Priset visar att vi är på rätt väg och Inre hamnen kommer att bli en stadsdel som bidrar till att förstärka Norrköpings helt unika identitet och historia, säger Karin Milles, Norrköpings stadsarkitekt.

Det är Sveriges arkitekter Östergötland som varje år delar ut Östergötlands arkitekturpris. Det ges till ett framstående arkitekturverk som innefattar ett eller flera av områdena byggnadsverk, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering. Vinnaren koras av en jury som är utsedd av Sveriges arkitekter Östergötland.

Priset delades ut på torsdagskvällen i samband med Sveriges arkitekter Östergötlands årsmöte på konsthallen Passagen i Linköping.

I sin motivering skriver juryn:

” Planprocessen inkluderade en ambitiös samverkan mellan kommun och byggherrar, där fokus så långt som möjligt hölls på området som helhet. Detaljplanen visar på en väldigt hög ambitionsnivå, både från tjänstemän och politiker i Norrköpings kommun.”

– Det är väldigt roligt att vårt hårda arbete premieras. Tillsammans har vi utvecklat stadsdelen till en attraktiv del av Norrköping med hög kvalitet i såväl byggnader som landskap, med bland annat kanaler, bryggor och konst,  säger Linda Gårlin, planarkitekt.

De nominerade till 2019-års pris var förutom detaljplanen för etapp ett av Inre hamnen också Lekparken Mjölnaren i Norrköping, Kimstad kyrkby, Åtvidabergs bilbliotek, Kulturhus Skäggetorp i Linköping, nya studenthuset på Campus Valla i Linköping och Equmeniakyrkan i Motala.

–  I hård konkurrens har juryn valt att lyfta vår ambition att göra Inre hamnen till en naturlig del av innerstaden. Att än bättre dra nytta av Norrköpings vackra vattenrum är också en viktig del av det långsiktiga arbete vi gör, säger stadsbyggnadsstrateg Martin Heidesjö.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay