Nyheter

Equator Fastigheter bygger lägenheter i Nacka genom bygggemenskap

Snart blir det möjligt att skapa sin egen lägenhet i Nacka. Tillvägagångssättet kallas byggemenskap. Det är en boendeform där de boende själva får bestämma hur deras bostad ska se ut. På detta sätt kan man då påverka priset på bostaden.

Det var den 2 mars 2020 som Nacka kommun beslutade att en fastighet i Ältadalen ska säljas till Equator fastighetsutveckling AB. Företaget planerar att skapa en byggemenskap för 10–12 bostäder/lägenheter.

— Att utveckla bostäder genom byggemenskap ligger helt i linje med Nacka kommuns vision om öppenhet och mångfald. Vi tror att detta kan leda till ett mer varierat stadsbyggande som främjar boende för alla, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Boendeformen innebär att de boende själva får möjlighet att utforma sin bostad. De bestämmer storlek och planlösning på sin bostad. Tillsammans med sina grannar beslutar de även över de allmänna ytornas storlek och funktion.