Nyheter

Göteborg: Förberedande markarbetena har inletts på platsen där Kulturhuset Bergsjön ska ligga

På grund av att de förberedande markarbetena dragit ut på tiden skjuts byggstarten av Kulturhuset Bergsjön till maj. Och i väntan på invigningen 2022 öppnar nu ett minikulturhus i Bergsjöns bibliotek.

Sedan en tid pågår de förberedande markarbetena på platsen där Kulturhuset Bergsjön ska ligga. Det handlar bland annat om ledningar för vatten och avlopp som måste flyttas för att frigöra ytan där kulturhuset ska stå.

Arbetet, som utförs av trafikkontoret i Göteborgs Stad, har tagit lite längre tid än beräknat. Det innebär att själva byggstarten, som var tänkt att ske under första kvartalet 2020, skjutits fram ett par månader till i maj.

– Vi har inte spikat datum för första spadtag än, men det känns jättebra att vi kan komma igång och bygga i maj. Vi är många inblandade aktörer i det här projektet och har ett gott samarbete med trafikkontoret, fastighetskontoret och verksamheten som ska fylla huset, säger Christian Motter, från Higab som bygger huset med Veidekke som entreprenör.

Invigning i början av 2022
Higab jobbar utifrån samma produktionstid som tidigare och räknar med att Kulturhuset Bergsjön ska stå klart för invigning i början av 2022.

Även Katja Ahlsell, som är projektledare för kulturhuset och ansvarig för verksamheten, tar förseningen med ro.

– Här händer det saker hela tiden. Kulturen i Bergsjön står ju inte still i väntan på kulturhuset. Vi fortsätter med de stora evenemangen som Tellusfestivalen i september och Konstrundan i oktober och jobbar vidare i samverkan med Skolan mitt i byn, fastighetsägarna och föreningsliv, säger hon.

Minikulturhus i biblioteket
Dessutom flyttar ett minikulturhus in i Bergsjöns bibliotek. Tanken är att så smått sätta fart på den verksamhet som sedan ska fylla kulturhuset.

– Vad det blir sker tillsammans med de som bor här, vad de vill att kulturhuset ska fyllas med. Nu har vi möjlighet att mjukstarta med programverksamhet här på biblioteket, säger Katja Ahlsell, som hoppas på många besök till minikulturhuset.

Hon och de andra aktörerna är dock väl medvetna om att en längre byggtid påverkar de som bor, arbetar och har sina verksamheter i Bergsjön.

– Självklart och det är vi ledsna för. Vi ska göra vårt bästa för att stödja upp och hoppas på fler verksamheter i centrum för att lyfta de som är verksamma där.

Nu heter det Kulturhuset Bergsjön
Förra veckan tog också kulturnämnden beslut om det officiella namnet på Göteborgs nya kulturhus. Den här gången fick inte den för staden så typiska och spetsfundiga humorn något större inflytande över namnet. Det kommer helt enkelt att heta ”Kulturhuset Bergsjön”.

– Vi vägde för och emot att ha ett mer kreativt namn kopplat till rymden eller ett som är kopplat husets funktion och plats. Majoriteten i namnberedningen förordade att tydligheten är det viktigaste när staden nu får ett nytt kulturhus. Om man till exempel annonserar råder det inget tvivel om var eventet sker. Det sker i ett kulturhus, och det sker i Bergsjön, säger Lars O. Carlsson, ordförande i namnberedningen som förbereder namnfrågor och ger beslutsunderlag till nämnden.

– Det är många hänsyn att ta när gator, torg och byggnader ska namnges. Namnet ska till exempel inte vara svårt att förstå, kunna misstolkas, eller upplevas som diskriminerande och vi ska leva med det i många år. Däremot står det ju verksamheten fritt att till exempel ha rymdtema när det ska namnge lokalerna i huset och olika aktiviteter. Man ska komma ihåg att det inte i första hand är namnet som lockar folk, utan innehållet i huset, säger Lars O Carlsson.

Fakta Kulturhuset Bergsjön

Kulturhuset kommer att byggas i tre våningar och bli cirka 2 500 kvadratmeter stort. I byggnaden kommer det finnas bibliotek, utställningsytor, musikstudio, black box och studierum för de som vill arbeta med lera, foto och textiler. Dessutom ska det finnas möjlighet till filmvisning och festlokal för upp till 150 människor.

Stadsdelsnämnden i Östra Göteborg (SDF Östra) kommer att driva verksamheten i huset och en extern aktör kommer att driva filmvisningarna.

Byggstart är beräknat till maj 2020. Higab är fastighetsägare och byggherre, entreprenör för projektet är Veidekke Entreprenad.