Nyheter

OBOS bygger lägenheter i Södra Råbylund i Lund

Södra Råbylund är ett nytt område som växer fram i Lund, och där OBOS planerar för byggnation av 50 lägenheter med bostadsrätt som upplåtelseform. ​Brf Prästkragen blir föreningsnamnet.

– Råbylund är ett fint område, där vi har byggt tidigare, men då i form av äganderätter, säger projektutvecklare Eva Dahlgren. Precis som i de projekten – som har blivit populära – satsar vi här på arkitektoniskt spännande bostäder.

Bebyggelsen i området kommer vara blandad gällande hustyper, fasadmaterial och upplåtelseform – både för bostadsrättsföreningen som byggs i OBOS regi och för de hyresrätter som LKF bygger i den norra delen av området.

– Målet är ett variationsrikt och levande kvarter, och har vi haft stor hjälp av Gunilla Svensson som är slottsarkitekt, och som vi har samarbetat med i flera projekt, bland annat med äganderätter i området.

Bostadsrätterna byggs i flerbostadshus om två och tre våningar, och beroende på vilken bostad man väljer får man 2-5 rum och kök. Varje bostad får möjlighet till utevistelse, antingen genom egen uteplats eller genom en rymlig balkong. Invändigt får bostäderna en ljus och öppen planlösning och modern inredning.

– I trevåningshusen kommer vi att ha etagelägenheter, som alltså sträcker sig över två plan, berättar Eva. Varje bostadsrättshavare kommer också att få tillgång till eget förråd.

På OBOS har man också tänkt till på livet mellan husen när man har utvecklat projektet.

– Social hållbarhet är viktigt, konstaterar Eva. Vi vill att man ska kunna röra sig mellan husen, och därför möjliggör vi för små gångar och stigar och sociala ytor i form av lekplats och boulebana.

Ur ett miljömässigt hållbarhetsperspektiv finns också många faktorer som OBOS har tagit hänsyn till i framtagningen av Brf Prästkragen.

– Många av förråden kommer att få gröna tak, och det kommer att finnas gott om cykelparkeringar eftersom Lund är en väldigt cykelvänlig stad. Lite anmärkningsvärt med tanke på att det är flerbostadshus vi bygger är också att våra hus kommer att byggas i trä, både i stomme och fasad.

Med en beräknad säljstart i början av mars hoppas man på att kunna erbjuda tillträde Q3-Q4 2021.