Nyheter

GlasLindberg nominerade till Glaspriset 2020 för kontorshuset Aura i Malmö

GlasLindberg har fått med ytterligare en nominering till det prestigefyllda Glaspriset 2020. Det är Kontorshuset Aura som med sin utmärkande arkitektur har blivit ett nytt landmärke i centrala Malmö. Priset delas ut av Glasbranschföreningen till Sveriges bästa glasprojekt och vinnaren kommer tillkännages under Nordbyggmässan i Stockholm den 23 april.

Strax bredvid Konserthuset Malmö Live och Malmös nya Saluhall utvecklar Skanska Citadellsstaden med en tydlig ambition att knyta samman den gamla stadskärnan med Västra Hamnen. I Citadellsstaden, som är omgivet av kanaler och granne med Malmöhus slott och Slottsparken, byggs både kontor, bostäder, förskola och butiker. Här får hela livet plats!

Aura, Citadellsstadens första kontorshus, har uppförts av Skanska med GlasLindberg som glasentreprenör. Aura omfattar 6 700 kvadratmeter inkluderat förskola och butiker på bottenplanet. Byggnaden färdigställdes under våren 2019 och är miljöcertifierad enligt LEED, nivå Platinum.

Aura sticker ut och väcker uppmärksamhet i Malmös stadssiluett med sitt gyllene tak som är ritat av den internationellt erkända arkitekten Dorte Mandrup. För att bygga ett så avancerat, tungt och dessutom brant sluttande tak på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt har taket byggts i sektioner på marken för att sedan lyftas på plats med kranar. Arbetet var extra komplicerat då man behövde koppla om taksektionerna i luften och använda två kranar för att klara lyftet av respektive sektion.

Den översta våningen i Aura har dubbel takhöjd och stora glaspartier mot Malmö C och Ribersborg. Takets guldskimmer återkommer kring de stora fönsterpartierna på husets fasad där de möter den varmgrå betongen och den välkomnande entrén.

“The Aura rooftop is designed to create an expressive finish facing the sky and to create generous views towards the city. The roof shape allows for terraces facing east towards the city center and west towards Öresund. The shape also ensures ample space for services and freeing up space in the core of the building, adding value on all levels. Furthermore, to amplify the vertical movement and allow daylight into the working spaces at the top level, the roof landscape is cut into vertical sections that also adds a distinct artistic character to the building.”

Dorte Mandrup Arkitekter A/S