Nyheter

”Att stoppa regeringens förslag om skyddsombuden – ett slag i ansiktet på byggnadsarbetarna”

Centern och Liberalerna meddelade igår att de kommer stoppa regeringens förslag om att ge regionala skyddsombud utökad rätt att besöka arbetsplatser med kollektivavtal. Byggnads skriver i ett pressmeddelande att beskedet är ett slag i ansiktet på Sveriges byggnadsarbetare.

– Med det här säger Centern och Liberalerna till våra medlemmar att deras liv är inte vatten värt. Att de väljer att göra gemensam sak med Moderaterna och Sverigedemokraterna och sätta krokben för ett förslag som skulle öka säkerheten för byggnadsarbetare är fullständigt obegripligt och cyniskt. Det här är ett slag i ansiktet på alla byggnadsarbetare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Närmare 50 personer omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige förra året. Av dessa var 14 byggnadsarbetare. För att arbetsplatserna ska bli säkrare presenterade regeringen igår förslag om att de regionala skyddsombuden ska få större befogenheter och rätt att besöka alla arbetsplatser med kollektivavtal. Centern och Liberalerna meddelade kort därefter att de kommer stoppa förslaget i riksdagen.

– För Centern och Liberalerna är det tydligen viktigare att vara ideologiska än att ingen dör på jobbet. Varför ska en massa duktiga och engagerade skyddsombud på landets arbetsplatser inte få göra sitt jobb? Det tycker jag Centern och Liberalerna ska förklara för alla anhöriga till de som fått sätta livet till. Vi kommer aldrig acceptera att tryggheten på våra arbetsplatser försämras. Vi kommer ta strid för våra skyddsombud, säger Johan Lindholm.

Idag är det minst 1 000 arbetsplatser där regionala skyddsombud inte har tillträde. Byggnads vet också att mörkertalen är mycket stora. Ofta är det oseriösa företag som genom kryphål i regelverken utnyttjar arbetskraft från andra länder under slavliknande förhållanden och usla arbetsvillkor. Många som arbetar på dessa företag löper stora risker att utsättas för hot och avsked om de själva söker upp facket.