Nyheter

Sydsveriges smartaste fastighet: Brf Solkvarteret i Hyllie

Priset Sydsveriges smartaste fastighet delas ut på Fastighetsmässan i Malmö 27 februari och tilldelas en fastighet eller ett projekt som kommit långt när det gäller till exempel hållbarhet eller energieffektivisering. I år tilldelas Serneke och E.ON priset för nybyggnadsprojektet Brf Solkvarteret som kommer att bli nästan självförsörjande på el.

Brf Solkvarteret består av 83 lägenheter i ett intelligent och hållbart boende i stadsdelen Hyllie i Malmö. Brf Solkvarteret är ett projekt som sticker ut med nya och innovativa lösningar. Solpaneler på taket ger de boende tillgång till förnybar energi, det finns batterier som lagrar energi för att den ska kunna användas även när solen inte skiner och även energin från hissens inbromsningar tas tillvara. Brf Solkvarteret är resultatet av ett samarbete mellan Serneke och E.ON, som kommer att vara ansvariga för driften av solcellerna och batterier efter husen är färdiga.

– I husen använder vi också så kallad Smart Grid, vilket innebär att fastigheten uppkopplad för mätning, styrning och optimering av el- och värmeförbrukning under dygnets alla timmar. Fastighetens energisystem är uppkopplat hela vägen från lägenhetsnivå till distributionsnivå, berättar Carl Knutsson, projektledare på Serneke Projektutveckling AB.

-Hållbarhetsfrågan och fokus på ett smart boende är genomgående även på andra områden i Solkvarteren: vi använder förnybar fjärrvärme, digitala lås till bostäderna och ett ”sharing office” där boende hämtar ut sina paket eller matvaror och här får de boende tillgång till bil- och cykelpool, fortsätter Carl.