Nyheter

Först i landet – menssäkrar byggbranschen

Sh bygg tar ansvar som första byggföretag och menssäkrar alla byggbodar och arbetsplatser. Att som byggare få mens under arbetstiden är förstås ingen grej – alla vet hur det ska hanteras. Men hur har byggbranschen egentligen underlättat för kvinnorna att ta hand om sin mens? Tyvärr inte alls. 

Sh bygg har tagit beslutet att ingå samarbete med #menssäkrad, ett projekt som arbetar för att underlätta för personer med mens.

I samarbete med #menssäkrad kommer Sh bygg att utrusta alla arbetsplatser med tamponger, bindor och sanitetspåsar. Det innebär också att mensprodukter alltid ska fyllas på när det tar slut.

– Mensskydd, sanitetspåsar, handfat och tvål borde vara lika naturligt som all övrig utrustning vi tillhandahåller våra medarbetare. Vi vill såklart ge alla medarbetare de bästa förutsättningar för att trivas och kunna göra ett bra jobb och även attrahera fler att söka sig till Sh bygg, säger Arnold Bergman, personalchef Sh bygg.

– Vi är jätteglada att Sh bygg vågar och vill ta det här steget. Vi hoppas också att företag i bygg- och entreprenadbranschen följer efter och menssäkrar sig, vilket bidrar till att bryta tabut en gång för alla och skapar en mer inkluderande arbetsmiljö, säger Terese Lann-Welin på #menssäkrad.

Sedan tidigare ställer Sh bygg krav på leverantörer av kläder och skyddsutrustning att det ska finnas modeller och storlekar som passar alla.

– Byggbranschen är traditionellt mansdominerad och det är något vi vill ändra på genom att säkerställa att alla som vill jobba i branschen kan göra det. Vi vet att ju mer vi främjar mångfald, desto bättre kan vi bli – både för oss och samhället i sin helhet, menar Arnold Bergman.

I dag är Sh byggs styrelse jämställd och det förs ett aktivt arbete med att tydliggöra vilka interna karriärmöjligheter det finns för talanger.

– Vi är inte det mest jämställda företaget, men vi vill ta vårt ansvar för det samhälle vi är med och bygger. Men det krävs mer än en menssäkring för att förflytta en hel bransch, det är vi medvetna om, säger Lars Svensson, vd på Sh bygg.

Samarbetet med #menssäkrad innebär att Sh bygg stöttar My Period is Awesome, en projektplattform som driver rättighetsbaserade mensprojekt i Sydafrika, Namibia, Rwanda och Uganda.

På bilden fr. v: Sara Mentzer, Arnold Bergman, Lars Svensson från Sh bygg och Terese Lann-Welin från #menssäkrad.

Foto: Lina Börjesson