Nyheter

Högteknologisk sjukhusbyggnad nomineras till Årets Bygge 2020

Karolinska i Huddinges nya operations- och interventionsbyggnad Chopin är inget dussinhus. Här förenas tekniskt avancerad utrustning med en god miljö för patienter och vårdpersonal. Nu nomineras Chopin till priset Årets Bygge 2020. Det är de 10 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2019, som gör upp om titeln. Vinnaren koras vid Byggforum på Courtyard by Marriott i Stockholm den 31 mars.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

– Alldeles intill Karolinska sjukhuset i Huddinges gamla operationsbyggnad från början av 1970-talet har den nya byggnaden med projektnamnet Chopin – Centrum i Huddinge för Operation, Intervention – vuxit fram. Byggnaden rymmer sammantaget 23 operationssalar, 27 bild-, funktion- och interventionsavdelningar samt sterilteknisk avdelning. Totalt rör det sig om cirka 841 rum. Projektet startade 2013 när byggherren Locum tillsammans med verksamheten kommit fram till att det inte längre gick att tillgodose behovet av den här typen av högspecialiserad vård i de gamla lokalerna.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Station Rosengård och se filmreportaget om projektet här: https://byggindustrin.se/artikel/arets-bygge/sjukhusprojekt-med-fingertoppskansla-29182

Byggherre är Landstingsfastigheter genom Locum, byggentreprenör är Skanska och arkitekt är White. Total slutkostnadsprognos för entreprenaden: 1 290 miljoner kronor.

Om Årets Bygge:

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Årets Bygge lyfter exempel på det bästa sektorn presterar utifrån ett helhetsperspektiv gällande samverkan, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, säkerhet och teknik/innovation. De nominerade projekten tillkännages av tidningen Byggindustrin. Totalt nomineras 10 projekt som färdigställts under 2019. Därefter tar juryn vid och utser en vinnare som koras vid Byggforum den 31 mars 2020 på Courtyard by Marriott i Stockholm. Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin.

Vinnare 2019: Biomedicum.

Se alla nominerade projekt här
Läs mer om Byggforum här

Juryn för Årets Bygge 2020:

Ruben Aronsson, vd, Stockholms Byggnadsförening, ordförande
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier
Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen
Olle Samuelson, adjungerad professor, Luleå tekniska universitet
Monica von Schmalensee, arkitekt och partner, White
Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna
Urban Månsson, vd, Svensk Byggtjänst
Kajsa Hessel, ordförande, Byggcheferna
Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC