Nyheter

Stadslägenheter som smälter in i naturen

Runt om i hela världen strävar arkitekter efter att skapa byggnader som är i balans med den omgivande naturen. I Stockholm har BIG löst uppgiften genom att klä in 168 lyxbostäder i det ikoniska bostadshuset 79&Park med cederträ och öppna upp byggnaden med stora glaspartier i fasaden.

De flesta arkitekter lägger ner mycket kraft på att skapa ett sammanhang mellan våra bostäder och landskapet byggnaderna ligger i. Inte för att anpassa naturen efter människornas behov utan för att komma närmare den. Omgivningarnas utformning, färger och material är avgörande för arkitektens utgångspunkt när arkitekt- byrån får ett nytt uppdrag.

– I Stockholm utgick vi från placeringen vid vackra Gärdesfälten och utnyttjade arkitekturen för att understryka läget. 79&Park går från elva våningar i den ena sidan till två i den andra och består av boxar i en trappstegsformering så det finns väldigt mycket fasad. På så vis får lägenheterna ännu bättre utsikt mot omgivningarna än om de låg på rad. Vi har också försökt få parken att sträcka sig ända upp på taken genom att plantera växter på takterrasserna så att huskroppen smälter in i parkrummet, förklarar Finn Nørkjær, arkitekt och partner i Bjarke Ingels Group (BIG).

KLÄDD I NATURENS MATERIAL


Även när det gäller fasadmaterialen går 79&Park hand i hand med omgivningarna. Ända upp i 35 meters höjd är byggnaden beklädd med cederträ som med åren kommer att få en vacker silvergrå nyans av solen och vinden.

– Sverige är ju ett skogsland så vi tyckte det var en självklarhet att använda ett material som syns överallt i hela landet. Trähus i två våningar är mycket vanliga, men den här gången har vi beklätt alla fasadytor med trä. Det är överraskande att se en byggnad med träfasad ända upp på elfte våningen, säger Finn Nørkjær.

EN UNIK FÖNSTERLÖSNING


För att ge byggnaden ett homogent utseende har BIG valt en skräddarsydd fönsterlösning från Krone. Den består av ek i helstav i upp till 2,85 meters höjd och dörrar och fönster med mycket djupa karmar så att fönstren kan klara vindlasten och uppfylla byggets ljudkrav.

– Fönsterlösningen är mycket viktig, för om byggnaden hade haft en vanlig aluminiumfasad hade den fått ett helt annat utseende. Med en specialdesignad fönsterlösning kunde vi hålla fast vid vår idé om att även fönstren skulle vara av trä. Krone klarar av att tillverka i stora format och de kan ta fram de profiler vi vill ha. Vi får aldrig några katalogvaror presenterade för oss för vi tar fram unika lösningar tillsammans med Krone, säger Finn Nørkjær.