Nyheter

OBOS bygger rad- och parhus med stora tomter i Knivsta

I Brf Genvägen söder om centrala Knivsta växer 24 bostäder fram, med inflyttning under 2021.

Knivsta är beläget mellan Uppsala och Stockholm, och det är en tillväxtort där kommunen har som mål att utöka antalet invånare från 18 000 till 25 000 till år 2025. Bostadsmarknaden är givetvis en viktig pusselbit i detta.

– En av de vanligare boendeformerna i Knivsta är radhus i bostadsrättsformat. Men då är det ju radhus från 70-80-talet, så här kommer OBOS in och förnyar marknaden lite, säger Lisa Hunter, projektutvecklare på OBOS.

Brf Genvägen byggs i området Västra Nor, söder om centrala Knivsta, i ett etablerat och naturskönt villaområde nära både butiker, service och kommunikation. OBOS planerar för 24 bostäder i par- och radhusformat, och i storlekar om 107, 120 och 137 kvm.

– Färgmässigt så har vi tänkt att de ska vara färgglada, men samtidigt harmoniera med omgivningen, säger Lisa. Det tycker vi att vi har lyckats med, och hoppas såklart att våra intressenter håller med oss.

Något som gör Brf Genvägen unikt jämfört med de allra flesta bostadsrättsföreningar är de stora tomterna, menar Lisa.

– Vissa av tomterna mäter upp mot 900 kvm, och det går ju att jämställa med många villaträdgårdar. Det betyder att det finns plats för allt från studsmatta till fruktträd och bärbuskar, eller vad man nu känner för att göra på sin egen täppa.

Invändigt har bostäderna en ljus, öppen planlösning och 4–6 rum beroende på vilken storlek man väljer. Utvändigt får varje bostad två egna parkeringsplatser och ett eget förråd.

– Mitt i föreningen finns också ett litet soldattorp, tillägger Lisa. Det är inte en del av föreningen, men det är charmigt för ögat och ett välkommet inslag i ett modernt radhusområde.

Föreningen kommer att kvalitetsmärkas enligt Trygg Brf, baserat på branschinitiativet Trygg Bostadsrättsmarknad, som OBOS är en av de initiativtagande aktörerna till.

– Kortfattat så har alla föreningar som fått kvalitetsmärkningen gått igenom en omfattande process, som bland annat ska garantera att det finns en ordnad ekonomi i föreningen. Det är en slags trygghetsgaranti för bostadsrättshavaren, säger Lisa.